Parhaat vinkit Ikkunamaalin käyttöön

Parhaat vinkit Ikkunamaalin käyttöön

08.07.2024 — blogi

Nainen maalaa valkoisella Ikkunamaalilla oven karmia

Valitse oikea maali

Kun valitset ikkunamaalia, on tärkeää ottaa huomioon maalin ominaisuudet ja käyttökohde. Ikkunamaalin tulee olla kestävä ja suojata puupintoja sääolosuhteilta, kuten kosteudelta, lämpötilan vaihteluilta ja UV-säteilyltä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että maali sopii käsiteltävälle pinnalle, oli se sitten uusi tai jo aiemmin käsitelty.

Erityisesti uudelle puupinnalle valittavan maalin on hyvä olla joustava ja huokoinen, jotta puu sen alla voi elää ja hengittää luonnollisesti.  Esimerkiksi Osmo Colorin Ikkunamaali sisältää paljon luonnon kasviöljyjä, jotka imeytyvät hyvin puuhun ja tarjoavat pitkäaikaisen, elastisen ja huokoisen suojan. Tämä estää muun muassa maalin hilseilyn ja lohkeilun ajan myötä.

Valmistele pinta huolellisesti

Ennen maalausta on tärkeää valmistella pinta huolellisesti. Puhdista vanhat ikkunanpuitteet liasta, pölystä ja vanhasta maalista. Käytä hiekkapaperia tasoittamaan pinta sileäksi ja tasaiseksi. Tämä varmistaa, että Ikkunamaali pääsee imeytymään puupintaan, tarttuu siihen hyvin ja kestää pitkään.

Jos puupinta on uusi, varmista, että se on kuiva ja puhdas ennen työn aloittamista. Pohjusta puu tarpeen mukaan puunsuojapohjusteella.

Levitä Ikkunamaali oikein

Maalausprosessissa on tärkeää käyttää oikeita työkaluja ja tekniikoita. Käytä laadukasta sivellintä, joka sopii hyvin öljymaalin levittämiseen. Osmo Colorin oma harjassivellin on hyvä valinta, sillä se on riittävän jäykkä ja tuuhea , mikä helpottaa maalin levittämistä tasaisesti niin, että se myös imeytyy pintapuuhun.

Levitä maali ohuelti ja tasaisesti. Vältä liian paksuja kerroksia, sillä ne voivat aiheuttaa maalin kerrostumista pinnalle ja epätasaista kuivumista. Kaksi ohutta kerrosta suojaa puuta pidempään ja paremmin kuin yksi paksu kerros. Anna maalin kuivua kunnolla kerrosten välillä.

Huomioi sääolosuhteet

Maalausolosuhteet vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen. Älä maalaa sateisella tai erittäin kostealla säällä, sillä puun kosteus voi heikentää maalin tarttuvuutta ja hidastaa pinnan kuivumista. Paras maalaussää on puolipilvinen, kuiva ja lämmin, mutta ei liian kuuma. Kun siis maalaat ulkona, suojaa maalausalue suoralta auringonpaisteelta. Huomioi myös siitepölyaika tarpeen mukaan.

Anna Ikkunamaalin kuivua kunnolla

Kuivumisaika on tärkeä osa maalausprosessia. Anna siis maalin kuivua rauhassa ennen kuin aloitat toisen maalauskerroksen levittämisen tai kosketat maalattua pintaa. Tämä varmistaa, että maali kovettuu kunnolla ja tarjoaa parhaan mahdollisen suojan puupinnalle.

Kuivumisaika voi vaihdella käytetyn ainemäärän ja sääolosuhteiden mukaan. Osmo Colorin Ikkunamaali kuivuu pintakuivaksi yleensä suhteelisen nopeasti, mutta on hyvä antaa maalin kuivua vähintään 24 tuntia ennen toisen kerroksen levittämistä, jotta koko maalikerros on varmasti kuiva ennen jatkamista.

Ylläpidä maalattuja pintoja

Jotta maalatut ikkunanpuitteet pysyvät kauniina ja kestävinä, on tärkeää huoltaa niitä säännöllisesti. Tarkista maalatut pinnat vuosittain ja korjaa mahdolliset vauriot mahdollisimman nopeasti. Pienet kulumat maalipinnassa on helppo korjata myös paikallisesti, mikä estää suurempien vaurioiden syntymisen.

Suosittelemme myös puhdistamaan maalatut pinnat säännöllisesti. Tämä ehkäisee kosteuden jäämistä pinnalla olevaan likaan ja siten levän ja pintahomeen syntyä. Samalla se auttaa säilyttämään maalin kauniin ulkonäön ja puuta suojaavat ominaisuudet pitkään.

Vältä yleisiä virheitä

Yksi yleisimmistä virheistä Ikkunamaalin käytössä on liian paksu levitys, joka heikentää maalipinnan suojaavuutta ja tarttumista puuhun.  Käsittele siis ohuesti niin, että Ikkunamaali imeytyy puuhun eikä jää kerroksena puun pinnalle.

Toinen yleinen virhe on maalaaminen väärissä sääolosuhteissa. Varmista siis aina, että maalattava puu on kuivaa ja vältä maalaamista sateella tai erittäin kostealla säällä.

Onnistumisen iloa!


Ikkunamaali purkki, tuotekuva

Ikkunamaali

TUOTTEET: 8105

Osmo Color Ikkunamaali sisältää runsaasti kasviöljyjä, joiden avulla se suojaa ikkunanpuitteet, ulkovuorilaudat ja pihakalusteet kestävästi ja pitkäaikaisesti.

Ikkunamaalim sävykuva

8105 Valkoinen

OMINAISUUDET

 • Peittää hyvin
 • Pitkäaikainen suoja ulkona
 • Joustava pinta joka ei hilseile tai lohkeile
 • Aito kasviöljyihin perustuva maali
 • Helppo levittää
 • Sopii myös pihakalusteisiin ja vuorilautoihin

WR-puunsuojapohjuste

TUOTTEET: 4008

Osmo Color WR Aqua -puunsuojapohjuste antaa puulle suojaa erityisesti lahoa ja hometta vastaan. WR-pohjuste on helppoa levittää, ja se imeytyy hyvin käsittelemättömään puuhun.

OMINAISUUDET

 • Kirkas ja hyvin imeytyvä
 • Kuivuu nopeasti
Osmo lattiasivellin

Siveltimet

TUOTTEET: Harjassiveltimet, Lattiasiveltimet, Vaahtomuovisiveltimet

Hyvä harjassivellin osmoamiseen on tuuhea, tasapäinen ja jäykkäharjaksinen. Se istuu hyvin käteen ja on oikein valittu ja mitoitettu työhön nähden. Hyvälaatuisella siveltimellä työ sujuu vaivattomasti, ja levitys sekä rajaaminen käyvät helposti.

OMINAISUUDET

 • Harjassiveltimet sopivat käytettäväksi kaikkien tuotteiden kanssa
 • Lattiasiveltimen saa kiinnitettyä jatkovarteen – säästää selkää
 • Tukevat siveltimet vievät öljy hyvin puuhun
 • vaahtomuosisivellin sopii rajauksiin ja pienille pinnoille