Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyä tuotteistamme

Kyllä voi. Puuvahan voi hioa pinnasta pois, jolloin pinnan voi käsitellä toivotulla tavalla. Mikäli et voi tai halua hioa vanhaa pintakäsittelyä kokonaan pois, puhdista pinta ja karhenna se kevyesti hiomapaperilla hiomalla ennen maalaamista. Levitä pinnalle ensin liuotinohenteinen tartuntapohjamaali käyttöohjeen mukaisesti ennen viimeistelyä tarkoitukseen sopivalla pintamaalilla.

Öljyvahatun pinnan kovettuminen vie optimaalisissakin olosuhteissa vähintään viikon verran, jonka aikana pinnan rasittamista tulee välttää. Kovettumisaikana ei lattiaa pidä myöskään peittää muuten kuin tilapäisillä muovittomilla suojilla, jotta pinta saavuttaa täyden lujuuteensa mahdollisimman pian.

Kyllä voi. Puhdista pinta ja karhenna se kevyesti hiomapaperilla hiomalla ennen maalaamista. Levitä ensin liuotinohenteinen tartuntapohjamaali tuotteen käyttöohjeen mukaisesti ennen viimeistelyä tarkoitukseen sopivalla pintamaalilla.

Painekyllästetty puu vaatii kuivumis- ja ilmastoitumisaikaa vähintään 12 viikkoa hyvissä olosuhteissa ennen kuin se on riittävän kuivaa käsiteltäväksi.

Osmon puu- ja öljyvahat täyttävät lelunormin 71.3, joten niitä on turvallista käyttää pinnoilla, joilla käsitellään kuivaelintarvikkeita. Vaikka tuotteita suositellaan käytettäväksi mm. tarjoilualustoihin, emme suosittele sitä varsinaisiin leikkuulautoihin. Veitsen viillot rikkovat pintaa ja niistä pääsee puuhun kosteutta ja likaa, joka on vaikea puhdistaa tehokkaasti ilman hiontaa.

Kyllä voi. Puuvahan värisävyn voimakkuutta voi helposti vähentää sekoittamalla värilliseen tuotteeseen väritöntä Puuvahaa, Öljyvahaa tai TopOilia.

Kyllä on. Puuvaha lähtee normaalisti hyvin pinnasta hiomalla. Aloita hionta hieman karkeammalla hiomapaperilla ja kevennä paperikarkeutta asteittain työn edetessä. Muista hioa aina puun syysuuntaisesti sekä koneella että käsin.

Harjaamalla tai imuroimalla. Imurin tulee olla tarkoitukseen sopiva rakennusimuri, tavallinen koti-imuri ei siis riitä. Älä kastele pintaa vedellä, sillä vesi avaa puupintaa ja lisää pinnan kirjavuutta ja kiiltoeroja.

Öljyt kellastuvat pimeässä. Tämä pimeäkellastumiseksi kutsuttu ilmiö näkyy voimakkaimmin vaaleissa värisävyissä. Kellastunut öljypinta palautuu kuitenkin takaisin vaaleaksi, kun se saa valoa riittävän paljon ja pitkään.

Kyllä voit. Levitä väritöntä TopOilia hyvin kuivuneen puuvahapinnan päälle ohuelti yhteen tai kahteen kertaan. Valkoiseksi sävytetyn pinnan päälle suosittelemme valkotammen tai valkoisen sävyistä TopOilia.

Yleisesti puulattiat viimeistellään paperikarkeudella P120 ennen pinnan öljyvahausta. Huonekalujen ja työtasojen viimeistelyyn käytetään yleensä karkeutta P150–220, riippuen pintakäsittelystä ja pinnan käytöstä.

Öljyvahapinta itsessään kestää hyvin kulutusta, mutta se ei muodosta kovaa kalvomaista kerrosta puun pinnalle, joten erityisesti pehmeät puulajit ovat herkempiä kohuille ja kulumiselle varsinkin kovan kulutuksen lattioissa.

Öljyvahapintaa kuluttaa eniten hiekka ja kivipöly, joten riittävän suurilla eteismatoilla voi lattioiden vaurioitumisriskiä vähentää merkittävästi. Myös huopatassujen käyttö tuolien ja pöytien jalkojen alla on hyvä keino suojata öljyvahapintaa kulumiselta.

Kyllä voi. Osmo Color Puu- ja Öljyvahat soveltuvat hyvin talvella kylmäksi jäävien kesämökkien sisäpuupinnoille. Pintakäsittely on kuitenkin syytä tehdä lämpimän aikaan ja antaa pintojen kuivua ja tilan tuulettua kunnolla ennen kuin mökki laitetaan talvikuntoon. 

Uuden mänty- tai kuusilautalattian karhennus on yleensä mahdollista tehdä omatoimisesti käyttämällä jatkovarteen liitettyä hiontatukea ja 120 karkeata hiomapaperia. Lattia hiotaan laudan syysuuntaisesti lauta kerrallaan päästä päähän varoen poikkisyysuuntaisia hiontaliikkeitä ja ylimääräisiä pysäytyksiä.

Jos kohteessa on tarpeen poistaa vanha pintakäsittely tai lattiasta on tarpeen hioa korkoeroja pois, on hiontatyö syytä antaa osaavan ammattilaisen tehtäväksi.

Hiontavirheet tulevat korostetusti näkyviin erityisesti värillisissä käsittelyissä.

Osmo Color EcoGarden on hyvä ja turvallinen valinta tähän tarkoitukseen. Niksti ja ohjeet -osiossamme on vinkkejä kasvilavan ja viljelylaatikon käsittelyyn.

Hionnan tarkoitus on avata puupintaa, jolloin öljy pääsee paremmin imeytymään ja kiinnittymään puuhun. Hionnalla voidaan myös varmistaa puupinnan puhtaus ja vähentää lautalattian mahdollista alkuliukkautta. 

Helpoin tapa vähentää pinnan liukkautta on mopata pinta muutamaan kertaan Osmon Öljysaippualla. Tee tavanomaista voimakkaampi käyttöliuos ämpäriin tai suihkekannuun ja moppaa lattia pesuaineeseen kostutetulla nihkeällä mikrokuitumopilla. Öljysaippuan puuta hoitavat kasvisaippuat myös nihkeyttävät puupintaa vahingoittamatta sitä.

Pigmentoidut tuotteet hidastavat jonkin verran puun luonnollista värinmuutosta. Pitkäaikaisempaa suojaa havupuupinnoille saadaan esikäsittelemällä puu lipeällä ennen pintakäsittelyä tai käsittelemällä pinnat uv-suoja-aineita sisältävillä tuotteilla, kuten Uviwaxilla, kun mahdollista.