Riittoisa öljy

Osmo Color Öljyvahoissa, Puuvahoissa ja Öljypetseissä sideaineena käytetään kasviöljyjä, kuten auringonkukkaöljyä. Sideaineen sisältämien, nopeasti uusiutuvien öljyjen kiintoainepitoisuus tuotteessa on tavallisesti hyvin korkea, yli 50 %, ja siten tuotteiden riittoisuus on erinomainen.

Esimerkiksi 1 litralla Öljyvahaa saadaan käsiteltyä vähintään 24 neliömetriä ja värillisellä tuotteella riittoisuus nousee jo 30 neliömetriin. Vähempikin määrä siis riittää mainiosti asunnon puulattioiden käsittelyyn.

Decorative image

Keskivertoasunnon lattian käsittelee alle seitsemällä litralla öljyvahaa.

Vuonna 2017 asunnon keskimääräinen huoneistoala oli noin 80 neliömetriä. Jos koko asunnon lattiapinta-ala käsiteltäisiin öljyvahaamalla, kuluisi ainetta kahteen käsittelykertaan vain noin 6,7 litraa.

Pieni ainetarve laskee suoraan neliökustannusta ja on jo siksi kannattavaa. Tämä on yksi syy myös siihen, miksi pakkauskokomme ovat kohtuullisen pieniä ja miksi – tuotekohtaisesti – niitä on useita. Mitä täsmällisemmän määrän ainetta pystyy ostamaan, sen parempi asia on myös ympäristölle, sillä tuotannon tarve ja hävikin määrä laskevat.

Usein on kuitenkin lähes mahdotonta ostaa juuri täydellistä määrää. Pitkän säilyvyysajan vuosi öljypohjaiset tuotteet on mahdollista varastoida ja käyttää muun muassa huoltokäsittelyyn tai johonkin muuhun pintakäsittelyyn.

Lue lisää tuotteiden varastoinnista täältä.

Nainen levittää puuvahaa lamellihirrelle Osmo-rullalla

Ohut levityskerros takaa onnistumisen

Osmon kasviöljypohjaiset tuotteet levitetään ohuelti niin, että aine imeytyy puuhun eikä jää lammikkoina puun pinnalle. Hyvät työvälineet ja onnistunut esivalmistelu hiontoineen usein helpottaa pintakäsittelytyötä merkittävästi. Molemmat vaikuttavat myös öljykerroksen paksuuteen ja sitä kautta ainemenekkiin. Mitä huokoisempi ja karkeampi puupinta on sitä enemmän ainetta imeytyy siihen.
Paksut levityskerrokset ja runsas ainemäärä eivät paranna lopputulosta tai pidennä huoltoväliä. Joskus lopputulos saattaa olla juuri päinvastainen. Koska kasviöljyt kuivuvat hapettumalla, vaikuttaa öljykerroksen paksuus suoraan sen kuivumiseen. Mitä ohuempi levityskerros tehdään, sitä paremmin se yleensä kuivuu ja sitä kestävämpi pinnasta tulee. Kaksi levityskertaa riittää hyvin kulutuspinnan luomiseen öljyvahaamalla. Jos tuote kuitenkin hierotaan pintaan koneellisesti tai liinalla, saattaa kolmas kerros olla mahdollinen ja jossain tapauksessa myös toivottava levittää.