Liuotin

Pyrkimyksenämme on valmistaa tuotteita, joiden sideainepitoisuus on korkea (high solid), mutta liuottimia, kuten hiilivedyt ja vesi, kuitenkin tarvitaan usein helpottamaan mm. aineen levittämistä ja imeytymistä puuhun.

Kasviöljypohjaisien tuotteidemme sisältämä korkealuokkainen alifaattinen liuotinbensiini on melko vaaraton liuotinaine, joka haihtuu pois pinnalta aineen kuivumisen myötä. Suosittelemme vastaavaa alifaattista liuotinbensiiniä käytettäväksi myös tarvittaessa työvälineiden puhdistamiseen käytön jälkeen haitallisempien liuotteiden, kuten tinneri, sijasta.

Liuottimien käyttöä kannattaa kuitenkin rajoittaa, kun se on mahdollista. Tässä vinkkejä siihen:

  1. Sulje maalipurkki, kun olet sekoittanut ja kaatanut siitä tarvittavan määrän ainetta maalauskaukaloon. Näin liuotin ei haihdu purkista huoneilmaan.
  2. Huolehdi tilan hyvästä ilmanvaihdosta tai tuuleta työtilaa koko työskentelyn ja kuivumisen ajan.
  3. Suojaa huolella pinnat, joihin öljyä ei saa mennä, jolloin pyyhintää / roiskeiden poistoa erillisellä liuottimeen kostutetulla liinalla ei tarvita.
  4. Poista öljy työvälineestä kaapimella tai vastaavalla työn loputtua mahdollisimman hyvin, jotta selviät pesusta vähemmällä liuotinmäärällä tai vesimäärällä.

Huomaa, että kaikki maalipesujäte, liuotinbensiini ja vesi, on vaarallista jätettä, joka tulee toimittaa vaarallisen aineen keräyspisteeseen.

VOC-päästöt

VOC-yhdisteet ovat kaasuja, joita on sisäilmassa jatkuvasti. VOC-päästön lähteitä on rakennusmateriaalien lisäksi mm. liikenne, sisustusmateriaalit, pesuaineet ja hajusteet. Pitoisuuksien määrään sisäilmassa lähteen lisäksi vaikuttaa rakennuksen ikä, ilmanvaihto, tilan lämpötila ja ilmankosteus, liikenne ja ihminen.

Osmottaessa VOC-yhdisteitä vapautuu huoneilmaan. Tiedot yksittäisien pintatuotteiden sisältämistä VOC-raja-arvoista löytyy sekä tuotteen tuoteselosteesta että käyttöturvallisuustiedotteesta. Osmon tuotteisiin ei ole lisätty hajusteita, jotka peittäisivät tai piilottaisivat mm. liuotinaineista tai kasviöljyistä aiheutuvia hajuja. Työstä aiheutuvia pitoisuuksia sisäilmassa voidaan vähentää hyvällä tuuletuksella ja ilmanvaihdolla.

Jos öljystä johtuva hajuongelma jatkuu, tarkista ettei tilaan ole jäänyt kuivumatonta ainetta. Huomaa, että huokoisena pinnoitteena öljytuotteet eivät esimerkiksi sulje puun hajua tai rakenteellisia hajuja pois.

Käytä pintojen säännölliseen puhdistukseen hajusteettomia puhdistusaineita kuten Osmo Color Öljysaippuaa.