UV-suojaöljyn työohje

Osmo Color UV-suojaöljy on väritön tai kevyesti sävytetty puun pintakäsittelyaine ulkokäyttöön. Oikein käsitelty silkinkiiltoinen pinta hylkii vettä ja likaa, eikä se lohkeile, halkeile eikä hilseile. Tuotteen kiintoainepitoisuus on yli 50 %, joten se on erittäin riittoisa. 

VÄRISÄVYT
420 Väritön
424 Kuusi
425 Tammi 
426 Lehtikuusi
427 Douglaskuusi
428 Seetri
429 Valkotammi

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
UV-suojaöljyt sisältävät luonnon kasviöljyjä kuten auringonkukka-, soija-, karhiais- ja pellavaöljyä. Öljyt imeytyvät puun pintasolukkoon sallien puun hengittää ja kosteuden tasapainottua. Puun pinta pysyy joustavana ja terveenä, haristuminen vähenee. UV-suojaöljyt sisältävät suoja-aineita pinnan suojaamiseksi leviä ja sieniä vastaan.

KÄYTTÖKOHTEET
Tuote soveltuu käytettäväksi maanpinnan yläpuoli-sille, pystysuorille tai suojassa oleville puupinnoille ulkona: julkisivuihin, räystäslaudoituksiin, oviin, ikkunoihin, parvekelaudoituksiin, pihakalusteisiin yms. Emme suosittele trooppisille kovapuupinnoille ilman koekäsittelyä.

VINKKI. Säärasitukselle alttiiksi joutuvien puuelementtien, esim. tolppien, vaakapuupintojen on hyvä olla vähintään 15 asteen kulmassa. Pyöristä myös puukappaleiden terävät kulmat (R2 pyöristys).

LEVITYSKERRAT

  • 1 levityskerta käytettäessä tuotetta värillisen öljykäsittelyn päälle (suositeltu)
  • 2 levityskertaa tehtäessä käsittelyä puupuhtaalle pinnalle

Suosittelemme väritöntä – ja joissakin tapauksissa myös värillistä – UV-suojaöljyä käytettäväksi silkinhimmeänä pintaöljynä värillisten Osmo Color -ulkoöljyjen päälle. Valmiiksi sävytetyn pinnan viimeistely UV-suojaöljyllä tarjoaa pinnalle lisäsuojaa ja pidentää pintakäsittelyn kestoa. 

Mikäli käytät UV-suojaöljyjä yksinään värjäämättömälle puupinnalle, hidastuu harmaantuminen jonkin verran käsittelemättömään puuhun verrattuna.

VINKKI. Väritön UV-suojaöljy näyttää korkean öljypitoisuutensa takia aiemmin valkoiseksi käsitellyillä pinnoilla hivenen keltaiselta. Suosittelemmekin jo aiemmin valkoiseksi öljyttyjen pintojen viimeistelyä Värillisellä UV-suojaöljyllä nro 429, valkotammi tai Osmo Color Suojaavalla kuultoöljyllä nro 900, valkoinen.

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä pinta on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 20 % ja lämpötilan yli 0 °C. 

Puhdista vanhat huokoiset pinnat huolellisesti ja/tai poista kovat vanhat maalipinnat. 

Pohjusta uudet puupinnat tarvittaessa lahottaja- ja sinistäjäsieniä vastaan Osmo Color WR Aqua 4008 -puunsuojapohjusteella kaikilta sivuilta mikäli mahdollista. Anna pohjusteen kuivua vähintään vuorokauden ajan ohjeen mukaisesti, kunnes pinta on varmasti kuiva. (Käytä biosideja turvallisesti. Lue etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.)

Suosittelemme puupuhtaan pinnan sävyttämistä esim. Osmo Color Suojaavalla kuultoöljyllä ennen pinnan viimeistelyä UV-suojaöljyllä. Anna värillisen öljyn kuivua vähintään vuorokausi käyttöohjeen mukaisesti ennen suojaöljyn levittämistä.

HUOMAA. Ennen puun käsittelyä pese mahdolliset sieni- ja levätartunnat pois tarkoitukseen soveltuvalla pesuaineella.

LEVITYS
Sekoita UV-suojaöljy hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä Osmo-siveltimellä, jäykällä luonnonharjassiveltimellä tai lyhytnukkaisella Osmo-mikrokuiturullalla ohuesti puun pinnalle ja viimeistele tasaiseksi puusyiden suuntaisesti. 

Mikäli käsittelet pinnat suojaöljyllä kahdesti, huolehdi, että ensimmäinen levityskerros on kuivunut kunnollisesti ennen työn jatkamista.

Käsittelyn lopputulos on riippuvainen pohjan ominaisuuksista, suosittelemme koelevitystä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.

Sopiva säätila käsittelylle on pilvipouta. Lämpötilan tulisi olla yli 10 °C.

KUIVUMINEN
Anna yhden levityskerroksen kuivua vähintään 12 tuntia 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Lämpötilan ollessa alhaisempi ja/tai ilmankosteuden korkeampi kuivumisaika pitenee. Myös aineen liian paksu levitysmäärä sekä puutteellinen ilmanvaihto hidastavat kuivumista.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet lakkabensiinillä.

UUSINTAKÄSITTELY
Alun perin oikein käsitellyn pinnan uudistamiseen riittää tavallisesti uusi käsittelykerros 2–3 vuoden välein. Hiontaa ei yleensä tarvita, vaan esikäsittelyksi riittää pinnan puhdistaminen. Ankaralle säärasitukselle alttiina olevat pinnat, sekä pinnat, joilta vesi ei pääse valumaan pois, täytyy yleensä huoltaa useammin.

HUOMAA. Kun pintakäsittely kuluu pinnasta pois, harmaantuu puupinta hyvin nopeasti. Tämän vuoksi on tärkeää käsitellä puupinnalle syntyneet vahingot ja halkeamat välittömästi. Jo harmaantunut pinta on hiottava kevyesti ennen käsittelyä.

PAKKAUSKOOT
0,75 litraa ja 2,5 litraa

RIITTÄVYYS
1 l riittää n. 18 m2:n kertakäsittelyyn sileälle pinnalle
Harjatulla, jyrsityllä, sahatulla ja vanhalla pinnalla aineen kulutus on suurempaa.

TÄRKEÄÄ. Levitä ohuelti, mutta huolehdi samalla riittävästä levitysmäärästä. Vähäisempi levitysmäärä ei takaa riittävää UV-suojaa. Tämän seurauksena uudistusväli lyhenee.

VARASTOINTI
Säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Täysin tyhjän astian voi laittaa metallikeräykseen. Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisen aineen keräyspisteeseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Turvallisuusohjeet löydät pakkauksen etiketistä ja tuotteen käyttöturvallisuustiedotteesta.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.