Teollisuusöljyvahan työohje

Osmo Color Teollisuusöljyvaha sopii erinomaisesti kovan kulutuksen puupinnoille sisällä. Huokoinen ja joustava pinta ei lohkeile, halkeile eikä hilseile. Se hylkii vettä sekä muita erilaisia nesteitä, kuten viiniä, kahvia ja mehua (DIN 68861-1A).

Kuivuttuaan Teollisuusöljyvahalla käsitelty pinta on turvallinen ihmisille, eläimille ja kasveille (EN 71.3) ja se kestää hyvin myös hikeä ja sylkeä (DIN 53160).

TUOTTEET
3009 Väritön, himmeä, anti-slip (R9), 3010 Kuulas, matta, 3012 Peittävä valkoinen, silkinkiiltoinen, 3013 Peittävä musta, silkinkiiltoinen, 3049 Peittävä musta, matta, 3050 Peittävä valkoinen, matta, 3066 Kuultava valkoinen, 3084 Väritön, matta, 3085 Väritön, silkinhimmeä, 3086 Väritön, kiiltävä

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Perustuu luonnon kasviöljyihin, kuten auringonkukka-, soija- ja karhiaisöljyyn, sekä luonnonvahoihin. Tuotteeseen on lisätty kuivikkeita sekä vettä hylkiviä lisäaineita. Liuottimena alifaattinen liuotinbensiini.

EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/i) on 500 g/l VOC (2010). Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 500 g/l.

OMINAISUUDET
Tiheys: 0,85–1,08 g/cm3
Viskositeetti: > 20–36 s, DIN 53211/4 mm
Haju: heikko, kuivuttuaan hajuton
Leimahduspiste: > 30 °C, DIN 53213

KÄYTTÖKOHTEET
Osmo Color Teollisuusöljyvaha sopii kaikille puupinnoille lämpimissä ja kylmissä sisätiloissa: portaisiin, huonekaluihin, pöydänkansiin, työtasoihin, puu- ja parkettilattioihin. Tuotetta voi käyttää myös kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa ja keittiössä, ei kuitenkaan saunan löylyhuoneessa.

LEVITYSKERRAT
2 levityskertaa

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä pinta on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 18 % ja lämpötilan yli 0 °C.

Puhdista vanhat huokoiset pinnat huolellisesti tai poista vanhat kovat pinnoitteet. Kittaa pienet kolot ja halkeamat tarvittaessa Osmo Color Puukitillä. Hio pinta huolellisesti ja tasaisesti. Aloita hionta karkeammalla paperikarkeudella ja etene paperikarkeutta asteittain keventäen. Lattioiden ja portaiden viimeistelyhiontaan suosittelemme paperikarkeutta P120–P150, huonekalujen P220–P240. Poista hiontapöly huolellisesti harjaamalla tai imuroimalla. Älä käytä vettä pölyn poistamiseen.

Koska lopputulos on riippuvainen useista eri tekijöistä, suosittelemme koelevitystä onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

KÄSITTELY
Tuote on valmista käytettäväksi. Älä ohenna. Sekoita hyvin. Tarvittaessa kaada aine ruiskuun suodattimen läpi. 

Ensimmäinen levityskerros: Levitä Teollisuusöljyvaha tasaisesti käsiteltävälle pinnalle ruiskuttamalla esim. kannu-, ilmaton/airmix- tai HVLP-ruiskulla. Ainemäärä 35–40 g/m2.

Levitysmäärä on riippuvainen mm. puulajista ja pinnan laadusta. Anna kuivua hyvästä ilmanvaihdosta huolehtien. Hio pinta kevyesti ennen toista levityskerrosta paperikarkeudella P220 tai hienommalla.

Toinen levityskerros: Levitä toinen kerros Teollisuusöljyvahaa hyvin kuivuneelle pinnalle vastaavasti ja anna pinnan kuivua ilmanvaihdosta huolehtien.

Osmo Color Teollisuusöljyvahaa voi levittää myös siveltimellä tai liinalla.

Yleiset parametrit

Kannuruisku: 
Paine 2,5–3,5 bar
Suutin 1,3–2,0 mm

Ilmaton/Airmix:
Ainepaine 80–120 bar
Airmix-ruiskun lisäilma 1–2,5 bar
Suutin 0,28–0,33 mm

Huomioi aina tapauskohtaisesti työmenetelmä ja työväline, laitteiden ja maalausyksiköiden kunto, kuten myös maalattavan pinnan tyyppi ja muoto.

KUIVUMINEN
Yksi levityskerros kuivuu 6–8 tunnissa lämpötilan ollessa 23 °C ja ilmankosteuden 50 %.

Kalvopaksuuden kasvu, alhaisempi lämpötila ja/tai korkeampi ilmankosteus pidentävät tarvittavaa kuivumisaikaa. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta kuivumisen aikana.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet liuotinbensiinillä.

PAKKAUSKOOT
1,0 l; 2,5 l ja 10 litraa

RIITTÄVYYS
1 litra riittää vähintään 24 m2:n kertakäsittelyyn uutta, sileää puupintaa.
Puulaji sekä puun ja pinnan ominaisuudet vaikuttavat tuotteen riittävyyteen.

HUOMAA
– Väritön Teollisuusöljyvaha muuttaa ja syventää puun luonnollista sävyä.
– Suosittelemme Teollisuusöljyvahaa kaappien ja laatikoiden sisäpinnoille vain kertaalleen liinalla levitettynä.
– Sävypohjaksi Teollisuusöljyvahan alle sopii Osmo Color Öljypetsi.
– Tiheäsyisten tummien trooppisten puulajien käsittelyyn suosittelemme Osmo Color Öljyvahaa 1101.

Teollisuusöljyvahalla käsitelty pinta on helppohoitoinen. Pinnan hoidoksi riittää imuroiminen tai nihkeällä siivousliinalla pyyhkiminen. Puhdistusaineena käytetään hoitavaa Osmo Color Öljysaippuaa. Ajan oloon kulunut pinta hoitoöljytään tarpeen mukaan.

VARASTOINTI
Tuote säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa varastoituna ja astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä noin 24–36 tunnissa.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisten aineiden keräyspisteeseen, täysin tyhjä astia metallinkeräykseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät pakkauksen etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.

Koska tuote sisältää hapettumalla kuivuvia luonnonöljyjä, on olemassa öljyyn tahriintuneiden laikkojen, rättien, puupurun yms. itsesyttymisvaara. Säilytä rättejä tms. kannellisessa metalliastiassa viileässä paikassa. Älä purista niitä tiukkaan myttyyn tai pinoa kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen esimerkiksi kuivattamalla ne avoimina hyvin tuuletetussa tilassa ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

TÄRKEÄÄ: Älä ruiskuta Teollisuusöljyvahaa samassa maalauskaapissa nitroselluloosaa sisältävien lakkojen tai vastaavien pintakäsittelyaineiden kanssa. Noudata ruiskumaalauksessa huolellisuutta ja huolehdi tarpeellisista suojatoimenpiteistä. Käyttöturvallisuustiedote toimitetaan pyynnöstä.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.