Suojaavan kuultoöljyn työohje

Suojaava kuultoöljy on silkinkiiltoinen puun pintakäsittelyaine ulkokäyttöön. Läpikuultava käsittely hylkii vettä ja kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita sekä UV-säteilyä. Oikein käsiteltynä pinta ei lohkeile, halkeile eikä hilseile. Pitkän avoimen ajan vuoksi käsittely on helppoa. Tuotteen korkean kiintoainepitoisuuden ansiosta sen riittoisuus on omaa luokkaansa.

VÄRISÄVYT
701 Väritön, matta
700 Mänty, 702 Lehtikuusi, 703 Mahonki, 706 Tammi, 707 Pähkinä, 708 Tiikki, 712 Eebenpuu, 727 Palisanteri, 728 Seetri, 731 Oregonmänty, 732 Vaalea tammi, 900 Valkoinen 903 Basaltinharmaa, 905 Patina, 906 Helmenharmaa, 907 Kvartsi
1143 Onyks (efektisävy)

HUOMAA. Puun oma väri sekä pinnan rakenne ja kunto vaikuttavat läpikuultavaan värisävyyn. Vaaleat, läpikuultavat sävyt tarjoavat vain vähäisen suojan UV-säteilyä vastaan, minkä vuoksi niitä ei suositella pinnoille, jotka altistuvat voimakkaalle auringonpaisteelle. Värillinen pinta on heti kuivuttuaan silkinkiiltävä mutta myöhemmin silkinhimmeä. Kun maalaat suuria pintoja, sekoita eri valmistuserät keskenään suuremmissa astioissa tasavärisen lopputuloksen varmistamiseksi. Valmistuserän numero on pakkauksen pohjassa oleva kuusimerkkinen numerosarja.

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Suojaava kuultoöljy sisältää luonnon kasviöljyjä kuten auringonkukka-, soija-, karhiais- ja pellavaöljyä. Liuotin: alifaattinen liuotinbensiini. Öljyt imeytyvät puun pintasolukkoon sallien puun hengittää ja kosteuden tasapainottua. Puun pinta pysyy joustavana, haristuminen vähenee. Suojaava kuultoöljy sisältää pintasuoja-aineita pinnan suojaamiseksi leviä ja sieniä vastaan.

KÄYTTÖKOHTEET
Tuote sopii lähes kaikille maanpinnan yläpuolisille puupinnoille ulkona: hirsirakennuksiin ja -rakenteisiin, ulkoverhouksiin, oviin, ikkunoihin, terassilaudoituksiin, aitoihin, pergoloihin ja pihakalusteisiin. Sitä voi käyttää useimmille puulajeille, kuten myös lämpöpuun ja kuivan painekyllästetyn puun käsittelyyn. Trooppisille kovapuupinnoille suosittelemme koelevitystä.

VINKKI. Erityisesti ohuet (alle 20 mm paksut) ulkoverhouslaudat kannattaa käsitellä kertaalleen ympäri ennen asennusta kosteuselämisestä johtuvien muodonmuutosten vähentämiseksi.

LEVITYSKERRAT
2 levityskertaa uudelle puupinnalle

1 levityskerta, kun käsitellään terassilaudoituksia yms. pintoja, jotka on tarkoitus viimeistellä muilla Osmo Color -ulkoöljyillä.
Värillistä Suojaavaa kuultoöljyä ja värittömiä Osmo Color -ulkoöljyjä, kuten Anti-slip Terassiöljyä tai UV-suojaöljyä, voi sekoittaa keskenään, jolloin värin voimakkuus laimenee. Huomioi kuitenkin, että voimakkaasti laimennetut värit tarjoavat vain vähäisen UV-suojan auringonvaloa vastaan.

VINKKI: Väritön UV-suojaöljy Extra näyttää korkean öljypitoisuuden johdosta aiemmin valkoisiksi käsitellyillä pinnoilla hivenen keltaiselta. Suosittelemmekin valkoisiksi öljyttyjen pystysuorien pintojen viimeistelyä Värillisellä UV-suojaöljyllä 429, valkotammi. Emme suosittele valkoisen kuultoöljyn käyttöä terassipinnoilla.

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä pinta on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 20 % ja lämpötilan yli 0 °C. Puhdista vanhat huokoiset pinnat huolellisesti ja/tai poista kovat maalipinnat.

Saat ulkokäytössä lisäsuojaa lahottaja- ja sinistäjäsieniä vastaan pohjustamalla käsiteltäviksi tarkoitetut puut kaikilta sivuilta mikäli mahdollista. Pohjustukseen suosittelemme Osmo Color WR Aqua 4008 -puunsuojapohjustetta. Anna pohjusteen kuivua vähintään vuorokauden ajan ohjeen mukaisesti, kunnes pinta on varmasti kuiva. (Käytä biosideja turvallisesti. Lue etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.)

Sopiva säätila käsittelylle on pilvipouta. Lämpötilan tulisi olla vähintään 10 °C.

LEVITYS
Sekoita Suojaava kuultoöljy hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä erittäin ohuesti ja tasaisesti Osmo-siveltimellä, jäykällä luonnonharjassiveltimellä tai Osmo-mikrokuiturullalla. Viimeistele tasaiseksi puun syiden suuntaisesti. Anna kuivua kunnollisesti ennen toisen kerroksen levittämistä.

Lopputulokseen vaikuttaa mm. puun ominaisuudet. Suosittelemme aina koelevitystä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.

KUIVUMINEN
Anna yhden levityskerroksen kuivua vähintään 12 tuntia 23 °C:n lämpölilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Pinta on uudelleenkäsiteltävissä Suojaavalla kuultoöljyllä noin 6 tunnin kuluttua, kun öljy ei enää tartu kosketettaessa. Lämpötilan ollessa alhaisempi ja/tai ilmankosteuden korkeampi kuivumisaika pitenee.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet lakkabensiinillä.

UUSINTAKÄSITTELY
Alun perin oikein käsitellyn pinnan huoltokäsittelyyn riittää tavallisesti yksi ohut levityskerros puhdistetulle pinnalle. Värittömällä Anti-slip Terassiöljyllä tai UV-suojaöljyillä viimeistelty pinta uusitaan käyttämällä viimeistelyyn aiemmin käytettyä tuotetta tai kevyttä värin ja värittömän tuotteen seosta.

PAKKAUSKOOT
0,75 litraa ja 2,5 litraa

RIITTÄVYYS
1 l riittää n. 25 m2 kertakäsittelyyn sileälle pinnalle
1 l riittää n. 12 m2 kertakäsittelyyn hienosahatulle pinnalle
Harjatulla, jyrsityllä, sahatulla ja kuluneella pinnalla aineen menekki on suurempaa.

VINKKI. Hirsipintojen ainemenekkiä laskiessasi ota huomioon hirren muodon vaikutus neliömäärän sekä hirren poikkileikkauspintojen vaikutus ainemenekkiin.

VARASTOINTI
Tuote säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.

EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/e) on 400 g/l (2010). Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 400 g/l.

Koska tuotteet sisältävät luonnonöljyjä, jotka kuivuvat hapettumalla, on olemassa öljyyn tahriintuneiden rättien, trasselien jne. itsesyttymisvaara. Sulje rätit tms. kannelliseen metalliastiaan, kunnes ne ovat kuivuneet tai upota ne veteen. Älä purista rättejä myttyyn tai pinoa niitä kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen kuivattamalla ne auki levitettyinä ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

Käyttöturvallisuustiedote on saatavana pyynnöstä.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.