Puuvahan työohje

Kevyet ja voimakkaat läpikuultavat sävyt Osmo Color Puuvaha on puun omaa kuviointia korostava pintakäsittelyaine sisäkäyttöön. Oikein käsitelty huokoinen pinta on miellyttävän tuntuinen ja helppohoitoinen. Se ei halkeile eikä hilseile. 
Puuvahapinta kestää hyvin vettä ja värjääviä aineita kuten olutta, viiniä, mehua, kolajuomia, kahvia, teetä ja maitoa (DIN 68861-1C).

PUUVAHAN VÄRISÄVYT
3101 Kirkas/Väritön, 3102 Vaalea pyökki, 3103 Vaalea tammi, 3104 Punainen*, 
3105 Keltainen*, 3111 Kuusi, 3118 Terva, 3119 Kelo, 3123 Mänty, 3125 Sininen*, 
3131 Vihreä*, 3132 Harmaa beige*, 3136 Koivu, 3137 Kirsikka, 3138 Mahonki, 
3143 Konjakki, 3161 Eebenpuu, 3164 Tammi, 3166 Pähkinäpuu, 3169 Antiikkitammi, 
3169 Noki*, 3172 Silkki*, 3181 Helmi*, 3186 Mattalumi*, 3188 Lumi*, 3192 Poppeli

KEVYT SÄVY: Kertalevityksellä saat puulle kevyesti kuultavan väripinnan. Mikäli värisävy on silti liian voimakas, voit lisätä sävyn läpikuultavuutta sekoittamalla valitun värin joukkoon väritöntä Puuvahaa tai Öljyvahaa.
* VOIMAKAS SÄVY: Voimakkaamman, jopa lähes peittävän, sävyn saat kahdella levityskerroksella väristä riippuen.
HUOMAA. Lopulliseen värisävyyn vaikuttavat levityskerrosten lukumäärän ja sävyn lisäksi puun oma väri, puulajin kovuus ja huokoisuus, pinnan viimeistely sekä levitysmenetelmä.
Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä tummia sävyjä tai kirkasta vahaa tummasävyisille puupinnoille ja vaaleita sävyjä ainoastaan uusille vaaleille puupinnoille. Suosittelemme värimallin tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.
VINKKI. Mikäli et löydä suoraan toivomaasi väriä, voit sekoittaa kaikkia valmiita Puuvahan värisävyjä keskenään halutun sävyn löytämiseksi. Sekoita koko tarvittava värimäärä kerralla tasaisen värin takaamiseksi ja välttääksesi mahdolliset valmistuseräkohtaiset sävyerot.

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Puuvahat perustuvat luonnon kasviöljyihin (auringonkukka-, soija- ja karhiaisöljyyn) sekä -vahoihin. Ne eivät sisällä eliömyrkkyjä eivätkä säilöntäaineita. Liuotin: alifaattinen liuotinbensiini. Kuivuttuaan puuvahattu pinta on vaaratonta ihmisille, eläimille ja kasveille.
Tuotteet täyttävät normin EN 71.3 (Lelujen turvallisuus) vaatimukset kaikkien värien osalta.

PUUVAHAN KÄYTTÖKOHTEET
Käyttökohteita ovat kaikki puupinnat sisätiloissa: hirsipinnat, paneloinnit, listat, huonekalut ja kalusteet, ovet, leikkikalut yms. Puuvahat soveltuvat käytettäviksi myös kylmänä oleviin sekä kosteisiin tiloihin, kuten leikkimökkeihin ja kylpyhuoneisiin, ei kuitenkaan saunaan.

LEVITYSKERRAT
1 levityskerta kevyen kulutuksen seinä-, katto-, yms. pinnoille tai huonekalujen ja tasopintojen väripohjaksi
2 levityskerrosta normaaleille kulutuspinnoille, kuten istuimiin ja porraskaiteisiin, sekä kosteiden tilojen puuverhouksiin. Myös kevyen kulutuksen pinnoille, kun toivotaan voimakkaampaa värisävyä.

> SEINIEN JA KATON KÄSITTELY 
Kuivien tilojen seinä- ja kattopinnoille riittää normaalisti yksi käsittelykerta. Mikäli pintaan kohdistuu rasitusta tai toivot peittävämpää tai syvempää värisävyä, käsittele pinta toistamiseen. Suosittelemme kaksinkertaista käsittelyä myös kostean tilan sisäverhouspinnoille.

> HUONEKALUJEN JA KALUSTEIDEN KÄSITTELY
Käsittele huonekalut kahteen kertaan etenkin hankaukselle ja nesteille alttiiksi joutuvilta pinnoiltaan. Värillisessä käsittelyssä voit valita toisen värillisen levityskerroksen sijasta pintaan värittömän Puu- tai Öljyvahan, jolloin valittu värisävy ei tummene eikä peittoaste lisäänny. Voimakkaamman ja syvemmän sävyn saat kahdella värikerroksella.
HUOMAA. Valitse valkoisten pintojen suojaksi värittömän tuotteen sijasta kuultava valkoinen Öljyvaha tai TopOil. Kevyesti valkaistut öljyvahaseokset eivät kellastuta valkoista pintaa kuten värittömät tuotteet.

> KEITTIÖN PUUTASON VÄRJÄYS
Puuvahat soveltuvat myös työtasojen käsittelyyn yhdessä TopOil-erikoisöljyvahan kanssa. Levitä toivottu värisävy aina ensin ja anna sen kuivua kunnollisesti ennen TopOil-käsittelyä.

HUOMAA
> Vaneripinnan käsittely
Vanerien pintaviilun ominaisuudet vaihtelevat suuresti sekä puun laadun, pinnan huokoisuuden että hiontakarkeuden suhteen. Valitse vanerilevyt huolellisesti käyttötarkoituksen mukaan. Varmista, että pintaviilu, hiontakarkeus ja hiontajälki ovat riittävän hyvät läpikuultavaan käsittelyyn.

> Trooppiset puulajit
Esimerkiksi tiikin, merbaun, wengen tai vastaavien puulajien käsittelyyn suosittelemme Osmo Color Öljyvaha 1101:tä. Käsittele pinta tuotteella kahdesti antaen pinnan kuivua kunnollisesti levityskertojen välillä. Katso erillinen levitysohje kohdasta Pohjustus ja tutustu tuotteen työohjeeseen ennen käyttöä.

PINNAN ESIVALMISTELU ENNEN PUUVAHAUSTA
Varmista, että käsiteltävä puupinta on puhdas, kuiva ja sileä. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 18 % ja lämpötilan yli 0 °C. Puhdista huolellisesti vanhat huokoiset pinnat ja/tai poista kaikki vanhat lakka- ja maalipinnat.
VINKKI. Suosittelemme käsiteltävän puupinnan hiontaa, jotta öljyt pääsevät imeytymään hyvin ja tasaisesti puuhun. Viimeistele hionta puun syysuuntaisesti välttäen pyöriviä tai puun syysuunnasta poikkeavia hiontaliikkeitä. Suositeltava paperikarkeus huonekalupinnoilla on P150–240 ja taso-, yms. kulutuspinnoilla P120–150.

PUUPINNAN POHJUSTUS
Pohjusta puupinnat tarpeen vaatiessa: Läpikuultavalle värikäsittelylle on tyypillistä, että värin imeytyminen puuhun saattaa vaihdella voimakkaastikin puun syyrakenteesta johtuen. Tästä aiheutuvaa pinnan laikukkuutta voit vähentää pohjustamalla pinnat ennen värillistä käsittelyä Öljyvaha 1101:llä. Levitä Öljyvaha 1101 hyvälaatuisella siveltimellä tai Osmo-mikrokuiturullalla puun pinnalle ja pyyhi pinta 5–10 minuutin kuluttua kuivaksi Osmo-puuvahausliinalla. Anna kuivua ohjeen mukaan ilmanvaihdosta huolehtien. Hio kuivunut pinta kevyesti ennen Puuvahan levitystä paperikarkeudella P280–360.
HUOMAA. Pohjustus vaikuttaa puun väriin. Tee siksi aina värimalli toivotun lopputuloksen sekä soveltuvuuden varmistamiseksi.

PUUVAHAN LEVITYS
Sekoita Puuvaha hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä erittäin ohuesti ja tasaisesti puun syysuuntaan Osmo-siveltimellä, luonnonharjassiveltimellä, sienellä, Osmo-mikrokuiturullalla tai Osmopuuvahausliinalla pinnan koosta ja toivotusta lopputuloksesta riippuen. Suurille yhtenäisille pinnoille, kuten vanerilevyille, suosittelemme ristiin levitystä. Viimeistele pinta puun syysuuntaisilla vedoilla. Pitkän avoimen työskentelyajan ansiosta levitys on helppoa. Varmista, että öljyvahaseos imeytyy tasaisesti puuhun eikä työvälineestä jää levitysjälkiä pinnalle. Anna kuivua ja käsittele pinta tarvittaessa uudestaan vastaavasti.
VINKKI. Mikäli et halua lisää väriä pinnalle, valitse toiseen levityskertaan väritön tuote. Levitä toinen kerros vasta kun väripinta on varmasti kuiva.
Valkoisiksi käsiteltyjen pintojen viimeistelyyn suosittelemme kevyitä kuultovalkoisia pintaöljyjä kuten Värillinen Öljyvaha nro 3040 tai TopOil nro 3068. Suosittelemme puukappaleiden käsittelyä kaikilta sivuilta muodonmuutosten välttämiseksi.

PUUVAHAN KUIVUMINEN
Anna kuivua noin 24 tuntia 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Alhaisempi lämpötila ja/tai korkeampi ilmankosteus, kuten myös liian suuri levitysmäärä, pidentävät tarvittavaa kuivumisaikaa. Huolehdi kuivumisaikana hyvästä ilmanvaihdosta.
HUOMAA. Riittämätön ilmanvaihto sekä liian paksu levityskerros saattavat jättää öljyn hajua käsiteltyyn tilaan, Lopullinen kovettuminen tapahtuu noin kahden viikon kuluessa. Halutessasi voit kiillottaa kuivuneen ja kovettuneen pinnan kuivalla, puhtaalla puuvillakankaalla tai valkoisella hankauslevyllä.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet lakkabensiinillä.

PUUVAHAN PAKKAUSKOOT
0,125 l; 0,375 l; 0,75l ja 2,5 litraa
HUOMAA. Osa voimakkaista sävyistä on saatavana vain pienissä astioissa. Tarkista tuotteen saatavuus jälleenmyyjältäsi.

PUUVAHAN RIITTÄVYYS
1 l riittää n. 24 m2:n kertakäsittelyyn tai n. 14 m2:n kaksinkertaiseen käsittelyyn sileää pintaa.
TÄRKEÄÄ. Käytä tarpeen vaatiessa mitta-astiaa tai annostelupulloa suositellun levitysmäärän mittaamiseksi. Aineen menekki riippuu puulajista, hiontakarkeudesta ja työmenetelmästä. Olennaista on, että kokonaismäärä on riittävä, mutta edellä mainittuja levitysmääriä ei ylitetä.

PUUVAHAN VARASTOINTI
Säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa tilassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä hitaasti sulamalla.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisten aineiden keräyspisteeseen, täysin tyhjä astia metallinkeräykseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta. 
EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/e) on 400 g/l (2010). Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 400 g/l.
Koska tuote sisältää hapettumalla kuivuvia luonnonöljyjä, on olemassa öljyyn tahriintuneiden rättien, puupurun yms. itsesyttymisvaara. Säilytä rättejä tms. kannellisessa metalliastiassa viileässä paikassa. Älä purista niitä tiukkaan myttyyn tai pinoa kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen esimerkiksi kuivattamalla ne avoimina hyvin tuuletetussa tilassa ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

PUUVAHATTUJEN PINTOJEN HOITO
Puhdista puuvahatut pinnat nihkeällä tai kuivalla siivouspyyhkeellä. Käytä puhdistukseen vain neutraaleja pesuaineita, jotka eivät hankaa pintaa. Saippuapohjainen Osmo Color Öljysaippua soveltuu hyvin toistuvaan nihkeäpyyhintään.
Tahrat: Poista irtonainen lika pinnalta. Hankaa likaantunutta kohtaa kevyesti Öljysaippuaan tai Osmo Color Hoitovahaan kostutetulla punaisella hankauslevyllä tai suihkauta Hoito- ja puhdistusvahaa likaantuneen kohdan päälle. Anna vaikuttaa hetki ja pyyhi irronnut lika puhtaaseen liinaan. Tarvittaessa käsittele pinta puhdistuksen jälkeen alkuperäistä käsittelyä vastaavalla Osmo Color -tuotteella.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.