Öljyvahan työohje

Osmo Color Öljyvaha on väritön tai kevyesti sävytetty silkinhimmeä tai matta puun pintakäsittelyaine sisäkäyttöön. Öljyvahattu pinta on huokoinen ja joustava – se ei halkeile eikä hilseile. Korkean kiintoainepitoisuuden ansiosta Öljyvaha on myös erittäin riittoisaa. Valmis pinta kestää kulutusta ja hylkii vettä. Se kestää hyvin myös värjääviä aineita, kuten mehua, kahvia, teetä, maitoa, olutta ja viiniä.

Pinnan perushoidoksi riittää imurointi ja nihkeämoppaus. Ajan oloon syntyneet hankausjäljet ja naarmut on helppo korjata, myös paikallisesti.

VÄRISÄVYT
3032 Väritön (silkinhimmeä), 3062 Väritön (matta)

3040 Kuultava valkoinen, 3041 Valkotammi (matta), 3067 Kuulas harmaa, 3071 Vaalea tammi, 3072 Punatammi, 3073 Tumma tammi, 3074 Harmaa, 3075 Ruskeanmusta

HUOMAA. Kaikki Öljyvahat ovat keskenään sekoitettavissa. Lopulliseen värisävyyn vaikuttavat mm. puulaji, pinnan viimeistely sekä levitysmenetelmä. Suosittelemme värimallin tekemistä.

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Öljyvahat perustuvat luonnon kasviöljyihin (auringonkukka-, soija- ja karhiaisöljyyn) sekä -vahoihin ja parafiiniin. Liuotin: alifaattinen liuotinbensiini. Kuivuttuaan öljyvahattu pinta on turvallista ihmisille, eläimille ja kasveille. Tuotteet täyttävät normin EN 71.3.

KÄYTTÖKOHTEET
Tuote soveltuu käytettäväksi puu- ja parkettilattioille, puuportaisiin, korkkilattioihin kuten myös huonekalujen pintakäsittelyyn sekä lämpimissä että kylmissä sisätiloissa. Hyvän imeytymiskyvyn ansiosta Öljyvaha (3032, silkinhimmeä) sopii myös lasittamattomien savi- ja keramiikkalaattojen sekä liuskekiven käsittelyyn. 

Ei saunaan. Trooppisille kovapuille suosittelemme väritöntä mattaa Öljyvahaa yhdessä Osmo Color Öljyvaha 1101:n kanssa.

LEVITYSKERRAT
2 levityskertaa
1 levityskerta, kun tuotetta käytetään pintaöljynä värikäsittelyn päällä

Tutustu aina tarkempiin käyttöohjeisiin, kun käytät eri tuoteryhmien tuotteita yhdessä.

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä puupinta on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 18 % ja lämpötilan yli 0 °C. Poista vanhat kovat pinnoitteet huolellisesti ja/tai puhdista huokoiset pinnat. Suosittelemme puupinnan hiomista ennen öljyvahausta. Valitse hiomapaperikarkeus pinnan mukaan. Aloita hionta karkeammalla hiomapaperilla ja jatka hiontaa paperikarkeutta asteittain keventäen. Tässä vaiheessa voit kitata pienet kolot ja halkeamat Osmo Color Puukitillä tai vastaavalla huokoisella kitillä. Viimeistele lattiapintojen hionta paperikarkeudella P100–150 ja huonekalupinnat P150–220. Poista hiontapöly harjaamalla tai imuroimalla. Tee tarpeen vaatiessa koelevitys onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

ÖLJYVAHAN LEVITYS
Sekoita tuote hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä ohuesti ja tasaisesti puupinnalle, ja viimeistele levitys puun syysuuntaisilla vedoilla. Varmista, että öljy on tasaisesti imeytynyt puupintaan eikä pinnassa näy levitysjälkiä. Öljyvahan levittämiseen sopii mm. Osmo-mikrokuiturulla, Osmo-lattiasivellin, Osmosivellin tai luonnonharjassivellin.

Kun teet kaksinkertaista öljyvahakäsittelyä, anna ensimmäisen levityskerroksen kuivua kunnollisesti, ja levitä sitten toinen kerros vastaavasti.

VINKKI. Öljyvahan voi levittää myös teräslastalla, kun lattia on kitattu tiiviiksi. Viimeistele erityisesti mosaiikkilattioiden öljyvahaus öljyn ollessa vielä märkää hidaskierroksisella lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka.

ÖLJYVAHAN KUIVUMINEN
Anna yhden värittömän levityskerroksen kuivua 12–24 tuntia ja värillisen vähintään 24 tuntia 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Kuivumisajat pitenevät lämpötilan ollessa alhaisempi ja/tai ilmankosteuden korkeampi. Myös liian suuri ainemäärä ja puutteellinen ilmanvaihto pidentävät tarvittavia kuivumisaikoja, sekä saattavat jättää öljyn hajua käsiteltyyn tilaan.

ÖLJYVAHAPINNAN KOVETTUMINEN
Öljyvahatun pinnan kovettuminen kestää 8–12 vuorokautta normaaliolosuhteissa. Älä peitä tai rasita pintaa tarpeettomasti kovettumisen aikana.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet lakkabensiinillä.

ÖLJYVAHAN PAKKAUSKOOT
Värittömät: 0,75 litraa; 2,5 litraa ja 10 litraa

Värilliset: 0,75 litraa ja 2,5 litraa

Tarkista halutun sävyn pakkauskoon saatavuus jälleenmyyjältäsi.

ÖLJYVAHAN RIITTÄVYYS
1 litra riittää vähintään 24 m2:n kertakäsittelyyn sileää pintaa.

Harjatulla, jyrsityllä, kuluneella, karhealla, vanhalla yms. pinnalla aineen menekki on suurempaa.

VARASTOINTI
Säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisten aineiden keräyspisteeseen, täysin tyhjä astia metallinkeräykseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.

EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/i) on 500 g/l (2010). Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 500 g/l.

Koska tuote sisältää hapettumalla kuivuvia luonnonöljyjä, on olemassa öljyyn tahriintuneiden rättien, puupurun yms. itsesyttymisvaara. Säilytä rättejä tms. kannellisessa metalliastiassa viileässä paikassa. Älä purista niitä tiukkaan myttyyn tai pinoa kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen esimerkiksi kuivattamalla ne avoimina hyvin tuuletetussa tilassa ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.