Öljyvaha 1101 työohje

Osmo Color Öljyvaha 1101 on väritön puun pintakäsittelyaine sisäkäyttöön. Ohut öljy imeytyy hyvin rasvaisiin ja koviin puulajeihin sekä huokoisiin puupintoihin.

TUOTE
1101 Kirkas, ohut, silkinkiiltoinen

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Öljyvaha 1101 perustuu luonnon kasviöljyihin (auringonkukka-, soija- ja karhiaisöljyyn) ja -vahoihin. Tuote sisältää alifaattista liuotinbensiiniä, jonka ansiosta se imeytyy hyvin puuhun. Käsitelty pinta jää huokoiseksi sallien puun hengittää. Puun eläminen vähenee.

KÄYTTÖKOHTEET
Eksoottisista puulajeista valmistetut kovapuupinnat sisällä. Tuote sopii käytettäväksi myös pohjusteena antamaan lisää nestekestoa ja kulutuskestävyyttä etenkin tammesta, saarnesta ja pyökistä valmistettujen kovan kulutuksen työtasojen, huonekalujen sekä lattiapintojen värittömässä käsittelyssä. Sitä voi käyttää tarvittaessa pohjusteena myös värillisten käsittelyjen alla epätasaisuuksien vähentämiseen.
VINKKI. Hyvän imeytyvyyden ansiosta tuote sopii erityisen hyvin etenkin päätypuiden ja leikkauspintojen käsittelyyn ennen varsinaista pintakäsittelyä. Tuotteen aiheuttaman puun värinmuutoksen johdosta suosittelemme koekäsittelyä.

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä puu on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 18 %. 
Puhdista huokoiset pinnat hyvin ja/tai poista vanhat pinnoitteet. Tässä vaiheessa voit vielä kitata pienet kolot ja halkeamat Osmo Color Puukitillä tai vastaavalla huokoisella kitillä. Suosittelemme puukappaleiden käsittelyä kaikilta sivuilta muodonmuutosten välttämiseksi.
Hio käsiteltävät pinnat huolellisesti ja tasaisesti. Valitse paperikarkeus pinnan ja puulajin mukaan. Aloita hionta karkeammalla paperikarkeudella ja kevennä paperikarkeutta asteittain työn edetessä. Yleisesti: Pohjustettavat tai käsiteltävät huonekalupinnat viimeistellään paperikarkeudella P150–240, lattiapinnat karkeudella P100–150. Poista hiontapöly pinnalta imuroimalla tai harjaamalla. Älä käytä vettä hiontapölyn poistoon.
Käsittelyn lopputulos riippuu mm. puun ominaisuuksista. Suosittelemme aina koekäsittelyä onnistuneen lopputuloksen ja käsittely-yhdistelmän varmistamiseksi.

LEVITYS
Sekoita Öljyvaha 1101 hyvin ennen työn aloittamista ja aika ajoin työn kuluessa. Levitä öljyvahaseos puun pinnalle syyn suuntaisesti Osmo-siveltimellä, vaahtomuovisiveltimellä tai Osmo-mikrokuiturullalla ohuelti niin, että öljyä ei pääse valumaan rakoihin tai koloihin. Pienet kappaleet voit myös kastaa aineeseen, tai voit käsitellä puukappaleet ruiskuttamalla asianmukaisessa ruiskukaapissa.
Anna ohuen öljyvahan imeytyä 10–20 minuutin ajan ja pyyhi pinta kuivaksi nukkaamattomalla liinalla, pyyhkeellä tai koneellisesti hidaskierroksista lattianhoitokonetta käyttäen.
Kun ensimmäinen levityskerros on kunnollisesti kuivunut, tee tarvittaessa kevyt välihionta hienolla hiomapaperilla ja puhdista hiomapöly pinnalta imuroimalla tai harjaamalla.
Käsittele trooppiset kovapuupinnat vastaavasti värittömällä Osmo Color Öljyvahalla nro 3062 tai levitä toinen kerros Öljyvaha 1101:tä pinnalle. Kaksinkertaista käsittelyä Öljyvaha 1101:llä suosittelemme vain erityistapauksissa kevyen kulutuksen pinnoille. 
Huokoiset, pohjustetut puupinnat voit käsitellä toivotulla Osmo Color -tuotteella tuotteen käyttöohjeen mukaisesti. Huomaa kuitenkin, että pohjuste vaikuttaa käsittelyn lopputulokseen sekä pienentää pintatuotteen ainemenekkiä.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet liuotinbensiinillä.

KUIVUMINEN
Anna yhden levityskerroksen kuivua vähintään 12 tuntia 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Alhaisemmassa lämpötilassa ja/tai ilmankosteuden ollessa korkeampi pitenee tarvittava kuivumisaika. Kuivumisaikaan vaikuttavat pidentävästi myös erityisen tiheä ja rasvainen puulaji, liian suuri ainemäärä sekä riittämätön ilmanvaihto.
HUOMAA. Riittämätön ilmanvaihto kuivumisaikana saattaa jättää öljyn hajua käsiteltyyn tilaan.

PAKKAUSKOOT
0,75 litraa; 2,5 litraa sekä tilauksesta 10 litraa

RIITTÄVYYS
1 litra riittää 16–24 m2:n kertakäsittelyyn sileälle pinnalle puulajista riippuen.
Mm. erityisen huokoisen, vanhan ja/tai karhean pinnan käsittely vaatii enemmän ainetta.

VARASTOINTI
Säilyy vähintään 5 vuotta säilytettäessä kuivassa tilassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisten aineiden keräyspisteeseen, täysin tyhjä astia metallinkeräykseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.
EU:n VOC-raja-arvoa ei sovelleta tähän tuotteeseen (2004/42/EC).
Koska tuote sisältää hapettumalla kuivuvia luonnonöljyjä, on olemassa öljyyn tahriintuneiden rättien, puupurun yms. itsesyttymisvaara. Säilytä rätit tms. kannellisessa metalliastiassa viileässä paikassa. Älä purista niitä tiukkaan myttyyn tai pinoa kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen esimerkiksi kuivattamalla ne avoimina hyvin tuuletetussa tilassa ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.