Öljypetsin työohje

Osmo Color Öljypetsi on värillinen öljyseos sisäkäyttöön. Levitystavasta riippuen puupinnalle saadaan puuta korostavaa kevyen kuultava tai voimakas värisävy. Öljypetsillä sävytetyn huokoisen pinnan viimeistely kauniin kestäväksi tehdään Osmo Color Öljyvahalla.

VÄRISÄVYT
3501 Valkoinen, 3512 Vaaleanharmaa, 3514 Grafiitti, 3516 Jatoba, 3518 Hopeanharmaa, 3519 Kuulas, 3541 Havanna, 3543 Konjakki, 3564 Tupakka, 3590 Piki

KEVYT SÄVY: Kevyen sävyn saat levittämällä värisävyn puupinnalle kertaalleen ja viimeistelemällä pinnan välittömästi levityksen jälkeen hiertämällä sen valkoisella hankauslevyllä tai

lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Pienet alueet voit myös pyyhkiä Osmo-puuvahausliinalla.
VOIMAKAS SÄVY: Voimakkaamman sävyn saat levittämällä värin puupinnalle kertaalleen ohuelti ja tasaisesti.

Tarvittaessa voit ensimmäisen levityksen kuivuttua levittää värin uudestaan. Toinen värillinen levityskerta on aina viimeisteltävä hiertämällä koneella tai käsin.
VINKKI. Puulajeille, joilla on voimakas syykuviointi, kuten tammi ja saarni, suosittelemme värin hiertämistä puun pintaan molemmilla levityskerroilla.

LUONNONÖLJYPOHJAINEN
Öljypetsit perustuvat luonnon kasviöljyihin kuten auringonkukka-, soija-, pellava- ja karhiaisöljyyn. Liuotin: alifaattinen liuotinbensiini. Kuivuttuaan öljypetsattu pinta on vaaratonta ihmisille, eläimille ja kasveille. Tuotteet täyttävät normin EN 71.3, Lelujen turvallisuus, kaikkien värisävyjen osalta.

KÄYTTÖKOHTEET
Kaikki puulattiat lämpimissä ja kylmissä sisätiloissa: lauta- ja lankkulattiat, parketit, OSB-levylattiat ja korkkilattiat. Öljypetsi sopii myös portaiden sekä huonekalujen sävyttämiseen. Emme suosittele tummille tai trooppisille kovapuille ilman koelevitystä.

LEVITYSKERRAT
1 levityskerta, kun levitys tehdään käsin, myös kuultava levitys koneellisesti
2 levityskertaa, kun tehdään voimakas sävy koneellisesti

ESIVALMISTELU
Varmista, että puupinta on puhdas, kuiva (suhteellinen kosteus enintään 18 %) ja sileä. Poista kaikki vanhat pinnoitteet hiomalla. Voit korjata pienet kolot ja raot Osmo Color Puukitillä, lattiakitillä tai vastaavalla huokoisella puukitillä. Viimeistele käsiteltävät pinnat hiomalla ne ennen öljyämistä. Suositeltava hiontakarkeus riippuu halutusta viimeistelyn tasosta, puulajista ja pinnan valmistustavasta. Yleisesti lattian viimeistelyhionta tehdään havupuille paperikarkeudella P120 ja lehtipuille karkeudella P150. Huonekalupinnat viimeistellään karkeudella P150–240. Poista hiontapöly harjalla tai imurilla. Älä käytä vettä pölyn poistoon.

VÄRIPINNAN LEVITYS
Sekoita Öljypetsi huolellisesti ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä erittäin ohuelti Osmo mikrokuiturullalla, -lattiasiveltimellä, -siveltimellä tai teräslastalla. Valitse työväline käsiteltävän pinnan mukaan. Tasaa levitys puun syysuuntaisilla vedoilla.
Kevyeen sävyyn pyrittäessä viimeistele lattiapinta tasaiseksi hidaskierroksisella lattianhoitokoneella, tai Osmo FloorXcenter -lattiakoneella, jossa on valkoinen polyesterilaikka. Huonekalupintojen viimeistelyyn käy valkoinen hankauslevy.
Anna ensimmäisen levityskerroksen kuivua kunnollisesti hyvästä ilmanvaihdosta huolehtien ja toista levitys tarvittaessa vastaavasti. Käytä toisen värikerroksen viimeistelyyn aina lattianhoitokonetta ja valkoista laikkaa tai hankauslevyä, jotta öljykerros jää riittävän ohueksi.
Koska lopputulos riippuu mm. puulajista, pinnan esikäsittelystä ja levitystavasta, suosittelemme koelevitystä ennen koko alueen käsittelyä.
TÄRKEÄÄ. Lastalla levitettäessä on pinnan oltava tasainen ja tiivis tai tiiviiksi kitattu. Kaappien ja laatikoiden sisäpinnoille suosittelemme kertakäsittelyä erittäin ohuesti esim. puuvahausliinalla.
VINKKI: Pitkän työskentelyajan ansiosta voit tasoittaa mahdollisia työvälineen jälkiä vielä noin puolen tunnin ajan levityksestä. Käytä työjälkien tasoittamiseen kuivaa rullaa tai sivellintä, tai nukkaamatonta liinaa.

KÄYTTÖPINNAN VIIMEISTELY
Suojaa pinta värin kuivuttua värittömällä Osmo Color Öljyvahalla (tuotteet: 3032 silkinhimmeä tai 3062 matta). Valkoiseksi sävytettyjen pintojen viimeistelyyn suosittelemme valkoisia Öljyvahoja (tuotteet: 3040 kuultava valkoinen tai 3041 valkotammi). Levitä Öljyvaha puun pinnalle kertaalleen ohuelti tuotteen käyttöohjeen mukaisesti.

KUIVUMINEN
Anna yhden levityskerroksen kuivua vähintään 12 tuntia, kun tuote on levitetty hiertämällä, tai vähintään 24 tuntia, kun tuote on levitetty rullaamalla tai sivelemällä, 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Kuivumisaika pitenee, jos käytetty ainemäärä ylittää suositellun levitysmäärän, lämpötila on alhaisempi, ilmankosteus korkeampi ja/tai ilmanvaihto on puutteellinen.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS
Puhdista työvälineet liuotinbensiinillä.

ERITYISTÄ
Useiden puulajien värisävy muuttuu voimakkaastikin riippuen käytetyistä pintakäsittelymenetelmistä sekä huonetilan valonmäärästä. Esimerkiksi useimmat havupuut kellastuvat tai tummuvat auringonvalon vaikutuksesta.
Myös hapettumalla kuivuvat öljyt muuttuvat kellertäviksi pimeässä kuten esimerkiksi mattojen ja kalusteiden alla. Näin tapahtuva muutos tulee korostetusti esiin käytettäessä valkoisia öljyjä, jolloin kontrasti maton ulkopuolella olleen valkoisen pinnan ja maton alla kellastuneen pinnan välillä voi olla huomattava. Muun muassa tästä syystä emme suosittele voimakkaasti valkoisien lattioiden tekemistä.
Huom. Öljyn pimeäkellastuminen vähenee öljyvahapinnan vanhetessa. Jo kellastunut pinta palautuu lähes ennalleen päivänvalossa. Palautuminen tapahtuu joidenkin viikkojen kuluessa riippuen luonnonvalon määrästä.

PAKKAUSKOOT
0,125 litraa; 1,0 litraa ja 2,5 litraa

Tarkista sävyn saatavuus toivomassasi pakkauskoossa jälleenmyyjältäsi.

RIITTÄVYYS
1 litra riittää 24–48 neliön kertakäsittelyyn riippuen levitystavasta ja puulajista.

VARASTOINTI
Tuote säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa kansi hyvin suljettuna. Jäädyttyään palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY
Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisten aineiden keräyspisteeseen, tyhjä astia metallikeräykseen.

TURVALLISUUSOHJEET
Tuotteen turvallisuusohjeet löydät etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.
EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/i) on 500 g/l. Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 500 g/l.
Koska tuote sisältää hapettumalla kuivuvia luonnonöljyjä, on olemassa öljyyn tahriintuneiden rättien, puupurun yms. itsesyttymisvaara. Säilytä rättejä tms. kannellisessa metalliastiassa viileässä paikassa. Älä purista rättejä tiukkaan myttyyn tai pinoa niitä kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen esim. kuivattamalla ne avoimina viileässä hyvin tuuletetussa tilassa ja toimittamalla ne tämän jälkeen jätekeräykseen.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.