Ikkunamaalin työohje

Ikkunamaali on lähes peittävän valkoinen öljymaali ulkokäyttöön. Se suojaa puuta vedeltä ja kosteudelta ja kestää erittäin hyvin auringon UV-säteitä. Öljymaalin sisältämät kasviöljyt imeytyvät hyvin puun avoimeen pintasolukkoon säilyttäen sen elastisena, jolloin puun haristuminen vähenee. Oikein käsiteltynä silkinkiiltoinen pinta jää hengittäväksi, eikä se lohkeile tai hilseile.

VÄRISÄVYT

8105 Valkoinen

LUONNONÖLJYPOHJAINEN

Ikkunamaali sisältää nopeasti uusiutuvia luonnon kasvi- öljyjä kuten auringonkukka- ja soijaöljyä. 
Liuotin: alifaattinen liuotinbensiini.
Tuotteeseen on lisätty pintasuoja-aineita öljypinnan suojaamiseksi leviä ja sieniä vastaan.

KÄYTTÖKOHTEET

Kaikki puupinnat ulkona, joissa kaivataan kestävää pintakäsittelyä kuten ikkunat, ovet, pergolat ja piha- kalusteet. Ei kuitenkaan terassilaudoitusten tai muiden kovalle hankausrasitukselle alttiiksi joutuvien pintojen käsittelyyn.
Tuote sopii käytettäväksi niin höylätylle kuin sahatulle pinnalle sekä uuden että vanhan puun käsittelyyn. Sitä voi käyttää myös kuivan paine- kyllästetyn puun maalaamiseen.
Emme suosittele tuotetta käyttäväksi trooppisille kovapuupinnoille.

LEVITYSKERRAT

– 2 levityskertaa käsittelemättömälle puupinnalle

ESIVALMISTELU

Varmista, että käsiteltävä pinta on puhdas ja kuiva. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 20 % ja lämpötilan yli 0 °C. Puhdista huolellisesti vanhat huokoiset pinnat ja/tai poista kovat maalipinnat.
Pohjusta uudet käsiteltäviksi tarkoitetut havupuu- pinnat ulkona lahottaja- ja sinistäjäsieniä vastaan Osmo Color WR Aqua 4008 -puunsuojapohjusteella. Anna pohjusteen kuivua ennen pintakäsittelyä vähintään vuorokauden ajan ohjeen mukaisesti kunnes pinta on varmasti kuivaa. (Käytä biosideja turvallisesti. Lue etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.)

LEVITYS

Sekoita hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä erittäin ohuesti Osmo-siveltimellä, jäykällä luonnonharjassiveltimellä tai lyhytnukkaisella Osmo-mikrokuiturullalla ja viimeistele levitys tasaiseksi puun syiden suuntaisin vedoin.
Anna kuivua kunnollisesti ja levitä sitten toinen kerros vastaavasti. Sopiva säätila käsittelylle on pilvi- pouta. Lämpötilan tulee olla yli 10 °C.
VINKKI. Käsittele puu mahdollisuuksien mukaan kertaalleen joka sivulta muodonmuutosten välttämiseksi.
Tuote ei sovellu ruiskutettavaksi.

KUIVUMINEN

Anna yhden levityskerroksen kuivua vähintään 12 t 23 °C:n lämpötilassa ilmankosteuden ollessa 50 %. Lämpötilan ollessa alhaisempi ja/tai ilmankosteuden korkeampi kuivumisaika pitenee. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta kuivumisen aikana.

TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS

Puhdista työvälineet liuotinbensiinillä.

UUSINTAKÄSITTELY

Levitä ohut kerros Ikkunamaalia vanhan, puhdistetun pinnan päälle. Uusintamaalauksessa riittää normaalisti yksi levityskerros. Hiontaa ei yleensä tarvita, jos huolto- käsittely suoritetaan riittävän ajoissa.

PAKKAUSKOOT

0,75 litraa ja 2,5 litraa

RIITTÄVYYS

1 l riittää vähintään 20 m2 kertakäsittelyyn sileälle pinnalle.
Harjatulla, jyrsityllä, sahatulla, kuluneella ja vanhalla pinnalla aineen menekki on suurempaa.

VARASTOINTI

Säilyy vähintään 5 vuotta kuivassa paikassa astia hyvin suljettuna. Jäädyttyään tuote palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

JÄTTEIDEN KÄSITTELY

Täysin tyhjän astian voi toimittaa metallinkeräykseen. Tuotteen jäämät toimitetaan vaarallisen aineen keräyspisteeseen.

TURVALLISUUSOHJEET

Tuotteen turvallisuusohjeet löydät pakkauksen etiketistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta.
EU:n VOC-raja-arvo tälle tuotteelle (luokka A/e) on 400 g/l (2010). Tuote sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 400 g/l VOC.
Koska tuote sisältää luonnonöljyjä, on olemassa tuotteeseen tahriintuneiden rättien, puupurun jne. itsesyttymisvaara. Sulje rätit tms. kannelliseen metalliastiaan, kunnes ne ovat kuivuneet, tai upota ne veteen. Rättejä ei saa puristaa tiukkaan myttyyn tai pinota kasoihin. Hävitä rätit käytön jälkeen kuivattamalla ne auki levitettyinä ja toimittamalla tämän jälkeen jätekeräykseen.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan  tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.