Veneen puuosien käsittely

Veneen puuosien käsittely

08.09.2023 — blogi

Veneen olohuone

Usein veneen sisätiloista, kajuutassa ja makuutiloissa, on puuosia, jotka vaativat käsittelyä ja ajoittaista huoltoa. Öljyttyjä puupintoja huolletaan uusintaöljyämällä niitä aika ajoin.

Öljyämisellä saadaan puu suojattua sekä herätettyä henkiin, sillä väritön öljykäsittely usein syventää ja tummentaa puupintaa tuoden sen luonnollisen sävyn esiin. Pigmenttiä sisältävällä puuöljyllä pinnan väriä voidaan vielä entisestään voimistaa.

Miten ehkäistä hometta veneessä?

Hyvin tuuletettu vene ei yleensä ole kovinkaan herkkä homeelle, sillä homeitiöt eivät viihdy kuivassa tilassa. Suomen olosuhteissa etenkin talvisäilytys ulkona voi kuitenkin aiheuttaa homeongelmaa veneessä, kun olosuhteet ovat otolliset sienikasvustolle. Homesienet tarvitsevat menestyäkseen muun muassa ravintoa ja kosteutta. Siksi ennaltaehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota ja huolehtia sisätilojen riittävästä tuuletuksesta, joka usein riittää kuivattamaan sisätilat liiallisesta kosteudesta. Aina veneestä kuitenkin löytyy myös niitä paikkoja joihin tuuletus ei yllä, kuten säilytystiloja sekä pieniä nurkkia ja sopukoita, jotka ovat herkempiä kosteudelle ja siten myös sienikasvustolle.

Millä käsitellä veneen puuosat?

Veneen puupintojen käsittelyllä halutaan suojata puuta sekä vaikuttaa pintojen ulkonäköön ja huollettavuuteen. Öljykäsittelyllä pyritään kyllästämään puun pintasolukko niin, että kosteus ei pääse tunkeutumaan puun rakenteeseen. Tärkeää öljykäsittelyä valittaessa on käyttää suojaamiseen hyvälaatuista ja hyvin puhdistettua öljyä tai öljyvahaseosta. Luonnonöljyissä on suuria eroja ja esimerkiksi heikkolaatuinen pellavaöljy on täydellistä ravintoa homeitiöille ja siksi sen käyttöä tällaiseen tarkoitukseen tulee välttää.

Asuttaviin tiloihin, kuten makuuhytteihin, ei suositella käytettäväksi homesuoja-aineita sisältäviä käsittelyaineita. Korkealaatuiset Osmo Color Öljyvahat sen sijaan sopivat hyvin näiden tilojen puupinnoille. Kasviöljypohjaiset tuotteet kuivuvat normaaliolosuhteissa vuorokaudessa, mutta öljyvahapinta jatkaa kovettumista vielä tämän jälkeenkin muutamia viikkoja. Kovettumisen ja kuivumisen aikana ilmanvaihdosta ja riittävästä lämpötilasta tulee pitää huolta.

Öljyvahakäsittelyn alle, etenkin täyspuupinnalle, voidaan tehdä pohjustus ohuemmalla öljyvahaseoksella. Ohut, väritön Öljyvaha 1101 imeytyy syvemmälle puuhun ja tuo siten kosteudenkestoa ja nestekestoa pinnalle lisää. Pohjustuksen jälkeen pinta käsitellään vielä normaalisti värittömällä öljyvahalla. Pohjustuksesta on hyötyä varsinkin tiikille ja sen kaltaisille kovapuille, mutta myös tammelle, saarnille, koivulle ja pyökille.

Veneen puuosien öljyäminen

Ennen käsittelyä puupinnat tulee puhdistaa huolella. Etenkin uudet tiikki- ja kovapuupinnat kannattaa vielä pyyhkiä liuotinbensiinillä puhtaaksi puun omasta rasvaisuudesta, jolloin öljy pääsee paremmin imeytymään puuhun. Öljyvahakäsittelyssä öljyn tehtävä on imeytyä hieman syvemmälle puun pintasolukkoon ja suojata puuta sisältä, kun taas vaha jää enemmän puupinnalle antamaan pinnalle suojaa kosteutta ja haristumista vastaan. Samalla se tuo helppohoitoisuutta pintaan.

Osmo Color Öljyvahakäsittelyn esittely

Joillekin veneen säältä suojassa oleville puupinnoille on mahdollista valita käsittelyaineeksi Öljyvaha, johon on lisätty pintasuoja-aineita hometta vastaan (tuote nro 8032). Työskentelytapa ja pintojen huollettavuus ovat tällöin vastaavat kuin tavanomaisilla sisätuotteilla käsiteltäessä, mutta öljypinnalle saadaan näin lisäsuojaa homepilkkuja vastaan.

Puuviilutettua pintaa käsitellään samalla tavoin kuin täyspuupinta. Mikäli viilupintaa hiotaan, on varottava, että viilupintaa ei hio epähuomiossa puhki. Viilun paksuus ja kunto kannattaa tarkistaa, mikäli hionta on tarpeellista. Yleensä öljyvahattua puupintaa ei tarvitse hioa ennen uudelleenöljyämistä.

Öljyvahapinnan ylläpito

Öljyvahattu puupinta on elastinen ja se kestää hyvin kosteuden ja lämpötilan vaihteluita haristumatta ja halkeilematta. Pintaa voidaan pestä normaaleilla saippuapohjaisilla pesuaineilla, kuten Osmo Color Öljysaippualla, joka on hyvin puhdistava ja biologisesti hajoava pesuainetiiviste.
Mikäli pintoja on puhdistettava voimakkailla hometta poistavilla pesuaineilla, tulee ne tämän jälkeen huoltaa tarpeen mukaan uudelleenöljyämällä.

Tuotteita jotka voivat kiinnostaa sinua:

Osmo Color Öljyvaha

TUOTTEET: 3032, 3062

Erityisesti kuluville pinnoille kuten puulattioiden, työtasojen ja huonekalujen suojaamiseen soveltuva öljyvaha imeytyy puupintaan jättäen sen huokoiseksi ja elastiseksi.

Öljyvaha 3032 kuusella

3032 Väritön, silkinhim.

Öljyvaha 3062 kuusella

3062 Väritön, matta

Öljyvaha 3032 tammella

3032 Väritön, silkinhim.

Öljyvaha 3062 tammella

3062 Väritön, matta

OMINAISUUDET

 • Pitkä työskentelyaika – helppoa levittää
 • Väritön käsittely, joka korostaa puuta
 • Huoltokäsittely onnistuu käsityömenetelmin
 • Kulumien paikkakorjaus on mahdollista
 • Pitkä varastointiaika
 • Erinomainen riittoisuus

Värillinen öljyvaha

TUOTTEET: 3040, 3041, 3067, 3071, 3072, 3073, 3074, 3075

Erityisesti kuluville puupinnoille kuten puulattioiden, portaiden, työtasojen ja huonekalujen suojaamiseen soveltuva öljyvaha imeytyy puupintaan jättäen sen huokoiseksi ja elastiseksi.

Värillinen öljyvaha 3040 kuusella

3040 Kuultava valkoinen

Värillinen öljyvaha 3041 valkotammi

3041 Valkotammi 2x

Värillinen öljyvaha 3067 kuusella

3067 Kuulas harmaa 2x

Värillinen öljyvaha 3071 kuusella

3071 Vaalea tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3072 kuusella

3072 Punatammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3073 kuusella

3073 Tumma tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3074 kuusella

3074 Harmaa 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3075 kuusella

3075 Ruskeanmusta 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3040 tammella

3040 Kuultava valkoinen

Värillinen öljyvaha 3041 tammella

3041 Valkotammi 2x

Värillinen öljyvaha 3067 tammella

3067 Kuulas harmaa 2x

Värillinen öljyvaha 3071 tammella

3071 Vaalea tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3072 tammella

3072 Punatammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3073 tammella

3073 Tumma tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3074 tammella

3074 harmaa 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3075 tammella

3075 Ruskeanmusta 1x/2x

OMINAISUUDET

 • Pitkä, avoin työaika helpottaa levittämistä
 • Kevyet ja luonnolliset, puuta korostavat sävyt
 • Käsittely ja huoltokäsittely onnistuu käsityömenetelmin
 • Kulumien ja naarmujen paikkakorjaus on mahdollista
 • Pitkä varastointiaika
 • Poikkeuksellisen suuri riittoisuus

Öljyvaha 1101

TUOTTEET: 1101

Trooppisille ja tiheäsyisille puulajeille tarkoitettu ohut ja hyvin imeytyvä Öljyvaha 1101 korostaa puuta. Tuote sopii myös huokoisen puupinnan pohjustamiseen Osmo Color -käsittelyjen alle.

öljyvaha 1101

1101 Väritön, kirkas

OMINAISUUDET

 • Imeytyy hyvin myös trooppisiin puulajeihin
 • Täyttää huokoista puupintaa – voidaan käyttää pohjusteena
 • Lisää puupinnan nestekestoa öljyvahakäsittelyn alla
 • Pitkä varastointiaika
Öljysaippuan tuotekuva

Öljysaippua

TUOTTEET: 8016

Öljysaippua on kasviöljyihin perustuva, tehokas ja superriittoisa pesuainetiiviste, joka sopii käytettäväksi useimmille pinnoille.

OMINAISUUDET

 • Riittoisa saippuatiiviste
 • Sisältää kasvisaippuoita
 • Sopii hyvin säännölliseen siivoukseen
 • Kevyesti hoitava – ei kuivata puupintaa
 • Ei sisällä hajusteita tai väriaineita
 • Säännöllisesti käytettynä vähentää pinnan liiallista liukkautta