Myyttejä Osmocolor-käsittelystä

Myyttejä Osmocolor-käsittelystä

24.08.2023 — blogi

osmocolor tela puulattialla

Osmo Color -tuotteilla on pitkä historia; niitä on käytetty suomalaisissa kodeissa jo liki 30 vuotta. Vaikka tuotesarja on useimmille hyvinkin tuttu, liittyy aineiden käyttöön ja osmottuihin pintoihin myös sitkeitä uskomuksia. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä myyttejä asian tiimoilta.

1. Kun öljyvahaa levittää runsaasti, saa kestävämmän pinnan

Runsas ainemäärä ei paranna osmotun pinnan laatua tai pidennä sen huoltoväliä – päinvastoin. Jotta öljyvaha kiinnittyy ja kuivuu puupintaan hyvin, tulee sitä levittää kerralla vain sen verran, minkä puu pystyy suosiolla imemään. Levitysjälkiä tai lammikkoa ei pintaan saa jättää.

Mitä ohuempi levityskerros on, sitä paremmin se kuivuu ja kovettuu läpi. Mikäli ainetta tulee liian paksulti, kuivumisaika pitenee merkittävästi suhteessa ainemäärään, ja tilaan saattaa jäädä öljyn hajua ilmastoinnista huolimatta. Pintaan jäänyt öljy on myös herkkä kulumaan, ja tämä näkyy käytössä öljypinnan lohkeiluna ja hilseilynä.

Nainen levittää puuvahaa lamellihirrelle Osmo-rullalla
Decorative image

Riittoisat kasviöljyihin pohjautuvat tuotteet levitetään ohuelti. Tämä säästää sekä ainekustannuksia että luontoa.

2. Öljyvahattua pintaa on käsiteltävä vuosittain uudelleen

Pintana käytettävien Osmo Color -öljyjen sekaan on lisätty pieni määrä luonnon kasvivahoja. Kun öljy imeytyy puun pintasolukkoon, muodostavat kasvivahat puun pinnalle huokoisen suojaavan kerroksen. Niiden tehtävä on sekä helpottaa pinnan ylläpitoa että suojata öljypintaa kuivumiselta ja puuta vedeltä.
Tämä öljyn ja vahan yhdistelmä siis pidentää pinnan kestävyyttä pelkkään öljykäsittelyyn verrattuna. Kestävyyteen vaikuttavat muutkin asiat kuten pintakäsittelyn laatu, käsittelytapa, käyttö ja puulaji. Pienillä huoltotöillä, kuten naarmujen korjaamisella paikallisesti, voidaan koko pinta-alan huoltokäsittelyä lykätä merkittävästi eteenpäin, jopa vuosilla.

Yleisesti julkiset tilat huolletaan vuosihuollon yhteydessä, kotona huoltokäsittelyn tarve on harvemmin ja ajoittuu yleensä välille 3–15 vuotta käytöstä riippuen.


3. Öljyvahatusta pinnasta tulee aina liukas

Liukkaus puhuttaa paljon etenkin lattioissa ja portaissa. Pinnan tulee olla sopivan sileä ja liukas, jotta sen käyttö ja ylläpito on miellyttävää, mutta ei niin paljon, että tästä aiheutusisi merkittävää vaaraa.

Liiallisen liukkauden ehkäisy on yksinkertaista. Pinta hiotaan aina ennen käsittelyä, sillä höyläpinta on sellaisenaan liian sileä öljykäsittelylle ja aiheuttaa osaltaan lisäliukkautta. Hionnassa noudatetaan hyvää hiontatapaa, eikä pintoja hiota liian hienoilla papereilla. Yleisesti hyvä viimeinen hiontakarkeus havupuulattioille on P120 ja lehtipuulattioille P150.

Hionnan lisäksi ainemäärällä on vaikutus liukkauteen. Mitä useampi levityskerros tehdään, sitä enemmän ainetta on puussa ja liukkaus kasvaa. Suositeltavaa kahta levityskerrosta ei tulisi siis ylittää muuta kuin tarvittaessa riittävän ainemäärän saavuttamiseksi. Esimerkiksi värin voimakkuutta ei voi enää kasvattaa kolmannella tai neljännellä käsittelyllä, joten sen osalta nämä levityskerrokset ovat turhia ja aiheuttavat muuta mahdollista haittaa.


4. Öljyvahattu pinta on ikuinen eikä sitä voi enää muuttaa

On helppoa ajatella, että pintakalvomaiset maalit ja lakat saa helposti hiottua pois, kun taas huokoiset ja puuhun imeytyvät öljyt sekä vahat ovat vaikeampia poistaa.

Osmon öljypohjaiset aineet imeytyvät puun pintasolukkoon, mutta ne ovat yleensä myös kohtuullisella työllä kokonaan hiottavissa pois, jos vain puussa riittää hiontavaraa. Voit siis huoletta pitää mahdollisuudet tulevaisuuden toiveille avoimena, vaikka olemmekin varmoja, että et halua enää vaihtaa kerran osmottua pintaa toiseen.

Nainen istuu tuolilla julkisessa tilassa, jossa on öljyvahattu lattia
Decorative image

Öljyvahakäsittely kestää niin kotona kuin julkikohteissa hyvin.

5. Öljypinta ei ole riittävän kova, jotta se kestäisi käyttöä

Aivan, osmottu pinta tuntuu puulta, sillä aine ei kerrostu puun pinnalle. Vaikka puun suojana ei ole kovaa kalvoa, ja puupinta on siten juuri niin pehmeä kuin sille on tyypillistä, suojaa öljyvahakäsittely puupintaa hyvin arkipäivän käytöltä ja kulumiselta. Joustava pinta myös elää puun mukana, ja sen uusiminen sekä korjaaminen on mahdollista. Nautitaan siis puun tunnusta, ilman huolta pinnan normaalista kestävyydestä ja huollettavuudesta.

6. Osmon öljyvaha on kallista

Osmon tuotteita on vaikea vertailla muiden tuotteiden kanssa, sillä aineidemme riittoisuus on omaa luokkaansa. Tiesithän, että yhdellä litralla Öljyvahaa saat valmista käyttöpintaa 14 neliömetriä? Jos keskivertoasunnon pinta-ala on 70 neliötä, tarvitaan tämän suuruisen kodin lattiapintojen käsittelyyn vain 5 litraa öljyvahaa – eli kaksi 2,5 litran astiaa. Jos astian hinta olisi 175 euroa, tarkoittaisi se neliöhintana noin 5 euroa.


Tuotteita jotka voisivat kiinnostaa sinua

Osmo Color Öljyvaha

TUOTTEET: 3032, 3062

Erityisesti kuluville pinnoille kuten puulattioiden, työtasojen ja huonekalujen suojaamiseen soveltuva öljyvaha imeytyy puupintaan jättäen sen huokoiseksi ja elastiseksi.

Öljyvaha 3032 kuusella

3032 Väritön, silkinhim.

Öljyvaha 3062 kuusella

3062 Väritön, matta

Öljyvaha 3032 tammella

3032 Väritön, silkinhim.

Öljyvaha 3062 tammella

3062 Väritön, matta

OMINAISUUDET

 • Pitkä työskentelyaika – helppoa levittää
 • Väritön käsittely, joka korostaa puuta
 • Huoltokäsittely onnistuu käsityömenetelmin
 • Kulumien paikkakorjaus on mahdollista
 • Pitkä varastointiaika
 • Erinomainen riittoisuus

Värillinen öljyvaha

TUOTTEET: 3040, 3041, 3067, 3071, 3072, 3073, 3074, 3075

Erityisesti kuluville puupinnoille kuten puulattioiden, portaiden, työtasojen ja huonekalujen suojaamiseen soveltuva öljyvaha imeytyy puupintaan jättäen sen huokoiseksi ja elastiseksi.

Värillinen öljyvaha 3040 kuusella

3040 Kuultava valkoinen

Värillinen öljyvaha 3041 valkotammi

3041 Valkotammi 2x

Värillinen öljyvaha 3067 kuusella

3067 Kuulas harmaa 2x

Värillinen öljyvaha 3071 kuusella

3071 Vaalea tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3072 kuusella

3072 Punatammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3073 kuusella

3073 Tumma tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3074 kuusella

3074 Harmaa 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3075 kuusella

3075 Ruskeanmusta 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3040 tammella

3040 Kuultava valkoinen

Värillinen öljyvaha 3041 tammella

3041 Valkotammi 2x

Värillinen öljyvaha 3067 tammella

3067 Kuulas harmaa 2x

Värillinen öljyvaha 3071 tammella

3071 Vaalea tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3072 tammella

3072 Punatammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3073 tammella

3073 Tumma tammi 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3074 tammella

3074 harmaa 1x/2x

Värillinen öljyvaha 3075 tammella

3075 Ruskeanmusta 1x/2x

OMINAISUUDET

 • Pitkä, avoin työaika helpottaa levittämistä
 • Kevyet ja luonnolliset, puuta korostavat sävyt
 • Käsittely ja huoltokäsittely onnistuu käsityömenetelmin
 • Kulumien ja naarmujen paikkakorjaus on mahdollista
 • Pitkä varastointiaika
 • Poikkeuksellisen suuri riittoisuus