Terassin keväthuolto

Terassin keväthuolto

18.03.2024 — blogi

Muotoon tehty terassi ja sininen talo

Terassi tai patio on usein tärkeä osa pihaa ja puutarhaa. Terassilla viihdytään, kokataan, ruokaillaan ja otetaan päivätorkkuja. Terassi onkin yleensä helposti sisustettavissa kaikille omaan tarkoitukseen sopivaksi. Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös pinta jalkojen alla ja sille kannattaa etenkin näin keväällä antaa hetki aikaa.

Puuterassin keväthuolto kannattaa aloittaa terassin kuntotarkistuksella. Ylös nousseet naulat naputetaan alas ja löystyneet ruuvit kierretään takaisin laudan pinnalle. Jos terassilaudat ovat päässeet nousemaan, on ruuveja ollut alkuaan liian vähän.

Myös puun kunto kannattaa tarkistaa ja pehmenneet puuosat vaihtaa uusiin. Kun kaikki on kunnossa, aloitetaan varsinainen pinnan huolto huolellisella pesulla.

Decorative image

Kun terassi on puhdas, on pintakäsittelyn kunto helppo tarkistaa.

Terassin puhdistus

Puhdista terassilaudoitus sekä muut puuosat huolellisesti talven tomuista ja liasta terassin pesuun sopivalla terassin pesuaineella, joka puhdistaa tehokkaasti vahingoittamatta puuta tai ympäristöä.

Annostele pesuainetta haaleaan veteen. Käytä pinnan pesuun pehmeää juuriharjaa tai terassinpesuharjaa. Valitse harja niin, että sen saa kiinnitettyä harjanvarteen tai jatkovarteen, jolloin saat työasennon mahdollisimman mukavaksi. Harjaa kaikki terassin laudat, kuten myös mahdolliset kaiteet ja portaat, huolellisesti puhtaaksi pesuaineliuoksella ja huuhtele irronnut lika pinnalta puhtaalla vedellä. Puutarhaletku on tässä kohtaa hyvä apuväline. Puhdista pieniä alueita kerrallaan, jotta lika ei ehdi kuivua takaisin pintaan kiinni. Toista pesu tarvittaessa. Kun terassi on puhdas, on vanhan pintakäsittelyn kunto helppo tarkistaa.

Erittäin likaiselle, pinttyneelle ja suurelle terassille kannattaa ottaa apuvälineeksi terassipesuri. Muista kuitenkin maltti pesurin kanssa, jotta et vahingoita puun pintaa. Mikäli terassilaudoista nousee runsaasti tikkuja, on edessä pinnan hiominen ennen käsittelyä. Paperin sijasta voit kokeilla tikkujen poistoon ruskeaa tai vihreää hankauslevyä, jonka saa kiinni jatkovarteen kiinnitettävään hankauslevyn pitimeen.

Terassin öljyäminen

Uutta painekyllästettyä terassia ei kannata käsitellä heti ensimmäisenä kesänä, koska puu on yleensä vielä kyllästyksen jälkeen märkää. Terassin öljyäminen tuleekin vastaan yleensä vasta toisena tai kolmantena kesänä. Jos terassia ei ole käsitelty aiemmin, on pinta öljyttävä kahteen kertaan, jotta saadaan riittävä suoja puulle. Aiemmin käsitellyn terassin huoltoöljyämiseen riittää normaalisti yksi käsittelykerta.

Valitse pintakäsittelytuote käyttötarkoituksen ja toiveesi mukaan. Aiemmin käsitellyllä pinnalla myös vanha pintakäsittelyaine vaikuttaa tuotteen valintaan. Hanki muutama erikokoinen levitykseen sopiva sivellin. Pienempiä siveltimiä tarvitset rajauksiin, kulmiin ja kapeisiin rakoihin, pintalaudat käsittelet vaivattomasti jatkovarteen kiinnitettävällä ja polvia säästävällä terassisiveltimellä.

Levitä öljyä ohuesti kuivalle puupinnalle, niin että öljy imeytyy tasaisesti puuhun eikä pintaan jää lammikoita tai työvälineen jälkiä. Levitä öljyä aina parin laudan leveydeltä päästä päähän, jotta työsaumat eivät jää näkyviin. Liu´uta leveää sivellintä hieman sivuttain, niin saat öljyn tehokkaasti myös lautojen väliseen rakoon.

Anna kuivua vähintään seuraavaan päivään. Kuivumisaikaan vaikuttaa sääolosuhteet, joten varmista, että pinta on kuiva ennen sen käyttöönottoa tai toisen öljykerroksen kerroksen levittämistä.

Terassin keväthuolto pähkinänkuoressa

  • Puhdista uusi terassipinta harjaamalla. Vanha pinta tarvitsee pesun puhdistusaineella.
  • Öljyttävän puun on oltava kuivaa. Märkää puuta ei voi käsitellä.
  • Aurinko ja kesätuuli kuivattavat pestyn terassin muutamassa päivässä.
  • Painekyllästetty puu on uutena pääsääntöisesti niin märkää, ettei sitä voi pintakäsitellä samana kesänä.
  • Aloita terassin pintakäsittely vasta, kun sää on reilusti plussan puolella eikä yöpakkasten riskiä enää ole.
  • Seuraa säätiedotuksia ja varmista sopivan mittainen poutajakso, sillä vesisateella työ ei onnistu.
  • Pintakäsittely suojaa ja pidentää puuterassin kokonaisikää ja lisää sen käyttömukavuutta.
  • Jos terassi on hyvässä kunnossa ja siisti, pelkkä pesu tai pesu ja väritön öljykäsittely riittävät.
  • Mitä voimakkaampi sävy sitä paremmin se suojaa puuta auringon uv-säteiltä.
  • Lika näkyy herkimmin vaaleissa ja hyvin tummiksi käsitellyissä pinnoissa.